Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα σκουπίδια καταλήγει το ένα έκτο των τροφίμων στη Βρετανία

Στα σκουπίδια καταλήγει το ένα έκτο των τροφίμων στη Βρετανία

Οι Βρετανοί πετούν στα σκουπίδια το ένα τρίτο των τροφίμων που αγοράζουν, συνολικά 3,3 εκατ. τόνους το χρόνο, δείχνει έκθεση για λογαριασμό της κυβέρνησης. Η αποσύνθεση όλου αυτού του φαγητού στις χωματερές επιτείνει και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

36

Οι Βρετανοίπετούν στα σκουπίδια το ένα τρίτο των τροφίμων που αγοράζουν, συνολικά 3,3 εκατ. τόνους το χρόνο, δείχνει έκθεση για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Η σπατάλη δημιουργεί και περιβαλλοντικά προβλήματα, καθώς η αποσύνθεση των οργανικών υλικών στις χωματερές απελευθερώνει μεθάνιο, αέριο που επιτείνει σημαντικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η κυβερνητική οργάνωση Wrap, που επεξεργάζεται πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων, εκτιμά από τη συνολική ποσότητα τροφίμων που αγοράζουν τα νοικοκυριά, το ένα τρίτο καταλήγει στις χωματερές. Από τα απορρίμματα αυτά, τα μισά είναι μη βρώσιμα υλικά, όπως κόκαλα και φακελάκια τσαγιού, ενώ το υπόλοιπο είναι φαγητό που θα μπορούσε να καταναλωθεί.

Η οργάνωση, αναφέρει το BBC, θεωρεί ότι η βρετανική κοινωνία είναι σε «κατάσταση άρνησης» όσον αφορά τη σπατάλη τροφίμων -από τα 1.800 άτομα που ρωτήθηκαν σχετικά, μόνο το 10% παραδέχτηκε ότι πετάει σημαντική ποσότητα φαγητού στα σκουπίδια.

«Το ένα τρίτο του κόσμου πετάει φαγητό που έχει μαγειρευτεί και απλά έμεινε στο πιάτο. Αυτό είναι απλά γελοίο»,δηλώνει ο Τιμ Λάνγκ, καθηγητής Πολιτικής Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Σίτι στο Λονδίνο.

«Δεχόμαστε τις οικολογικές συνέπειες μιας καταναλωτικής κοινωνίας», σχολίασε.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Wrap, το ένα πέμπτο της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από την παραγωγή, επεξεργασία, μεταφορά και αποθήκευση των τροφίμων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, πιθανά αίτια της σπατάλης είναι, μεταξύ άλλων, είναι οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες στα ψυγεία, που επιταχύνουν την αλλοίωση των τροφίμων, η τοποθέτηση τροφίμων στο πίσω μέρος του ψυγείου όπου ξεχνιούνται, οι μεγάλες μερίδες στα αίτημα γεύματα, και η παρουσία πολλών παιδιών μέσα στο σπίτι.

Η Wrap καλεί επίσης τα σουπερμάρκετ να μην ενθαρρύνουν την αγορά μεγάλης ποσότητας τροφίμων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024