Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεράστιο καλαμάρι ανάβει φλας καθώς επιτίθεται

Τεράστιο καλαμάρι ανάβει φλας καθώς επιτίθεται

Ένα από τα μεγαλύτερα καλαμάρια του κόσμου βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά σε μεγάλο βάθος έξω από την Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα επιθετικό, ευκίνητο ζώο, που εκμπέμπει λάμψεις για να τυφλώσει τη λεία του, ή για να... ερωτοτροπήσει με το δόλωμα. hspace=0

36

Ένα από τα μεγαλύτερα καλαμάρια του κόσμου βιντεοσκοπήθηκε για πρώτη φορά σε μεγάλο βάθος έξω από την Ιαπωνία. Οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι πρόκειται για ένα επιθετικό, ευκίνητο ζώο, που εκμπέμπει λάμψεις για να τυφλώσει τη λεία του, ή για να… ερωτοτροπήσει με το δόλωμα.

hspace=0 Δείτε εδώ το βίντεο.

Το καλαμάρι Taningia danae ήταν μέχρι σήμερα γνωστό μόνο από υπολείμματά του που βρέθηκαν στο στομάχι φαλαινών φυσητήρων. Το τεράστιο κεφαλόποδο φτάνει σε μήκος τα 2,3 μέτρα και ζει σε βάθος από 240 έως 940 μέτρα.

Η ομάδα του Δρ. Τσουνέμι Κουμποντέρα από το Εθνικό Μουσείο Επιστημών στο Τόκιο κατάφερε να κινηματογραφήσει το καλαμάρι έξω από τα νησιά Ογκασαουάρα της Ιαπωνίας, προσελκύοντάς το με δολώματα και φθορίζουσες δάδες σε μέγεθος μολυβιού.

Δύο από τους οκτώ βραχίονες του ζώου φέρουν κηλίδες βιοφωτισμού, οι οποίες ονομάζονται φωτοφόρα. Το καλαμάρι βιντεοσκοπήθηκε να εκπέμπει βραχείς και παρατεταμένους φωτεινούς παλμούς καθώς επιτίθεται στη λεία του. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι χρησιμοποιεί τις λάμψεις για να τυφλώσει το θήραμα του ή για να μετρά αποστάσεις.

Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ζευγάρι φθορίζουσες δάδες, η συμπεριφορά του κυνηγού έγινε πιο παράξενη -περιφερόταν γύρω από τα φώτα χωρίς να επιτίθεται, αναβοσβήνοντας τα φωτοφόρα με βραχείς παλμούς. Ίσως νόμιζε ότι οι λάμψεις προέρχονταν από ένα άλλο καλαμάρι και προσπαθούσε να ερωτοτροπήσει μαζί τους.

Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από το φωτεινό σόου μέσα στην άβυσσο, αλλά και από την ταχύτητα του T.danae. Νόμιζαν ότι τα μεγάλα καλαμάρια είναι γενικά νωθρά και δυσκίνητα, όμως το συγκεκριμένο ενήλικο ζώο μπορούσε να κολυμπά με ταχύτητα έως και 9 χλμ ανά ώρα. Είναι μια εντυπωσιακή επίδοση, δεδομένης της τεράστιας πίεσης του νερού σε αυτό το βάθος.

Ο Τσουνέμι Κουμποντέρα είχε άλλη μια πρωτιά το 2005, όταν κατάφερε να βιντεοσκοπήσει για πρώτη φορά το γιγάντιο καλαμάρι Architeuthis στο φυσικό του περιβάλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024