Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο μεσημεριανός ύπνος προφυλάσσει από τις καρδιοπάθειες

Ο μεσημεριανός ύπνος προφυλάσσει από τις καρδιοπάθειες

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη του είδους, που παρακολούθησε 24.000 Έλληνες για διάστημα έξι ετών, έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος, έστω και για μισή ώρα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.

36

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη του είδους, που παρακολούθησε 24.000 Έλληνες για διάστημα έξι ετών, έδειξε ότι ο μεσημεριανός ύπνος, έστω και για μισή ώρα, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια.

Τα άτομα που κοιμούνται περίπου ένα μισάωρο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα διατρέχουν 37% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αναφέρει στο Archives of Internal Medicine η ομάδα του Δημήτρη Τριχόπουλου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Ειδικά στους εργαζόμενους άνδρες, η προστατευτική δράση της σιέστας είναι ακόμα εντονότερη, καθώς ο κίνδυνος μειώνεται κατά 65%.

Το ίδιο ισχύει πιθανώς και για τις γυναίκες, ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθεί λόγω ανεπαρκών δεδομένων, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες 20 έως 86 ετών (οι περισσότεροι μεσήλικες), οι οποίοι ήταν υγείς όταν ξεκίνησε η παρακολούθησή τους το 1994. Στο τέλος της μελέτης το 1999 συνολικά 792 συμμετέχοντες είχαν πεθάνει, οι 133 από καρδιοπάθεια.

Τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν για άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα, όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η σωματική άσκηση.

Παλαιότερες έρευνες για τη σχέση του μεσημεριανού ύπνου με την υγεία είχαν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ορισμένες είχαν δείξει ότι η σιέστα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ωστόσο αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι εθελοντές ήταν ηλικιωμένοι και η μεσημεριανή υπνηλία οφειλόταν απλώς στην κακή τους υγεία, δήλωσε ο Δρ. Τριχόπουλος.

«Η συμβουλή μου είναι, αν μπορείτε να κοιμηθείτε το μεσημέρι, κάντε το» προτρέπει ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Ο ακριβής μηχανισμός του φαινομένου παραμένει άγνωστος, ωστόσο οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο ύπνος μειώνει το βλαβερό στρες, το οποίο συχνά προέρχεται από το χώρο εργασίας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσημεριανή σιέστα αυξάνει τις νοητικές επιδόσεις την υπόλοιπη ημέρα, ακόμα και στον εργασιακό χώρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024