Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοιτάσματα παγωμένου μεθανίου ανακαλύφθηκαν έξω από το Καστελλόριζο

Κοιτάσματα παγωμένου μεθανίου ανακαλύφθηκαν έξω από το Καστελλόριζο

Υποθαλάσσια κοιτάσματα παγωμένου μεθανίου -τα πρώτα στη Μεσόγειο- ανακαλύφθηκαν από Ελληνες και ξένους επιστήμονες σε ηφαιστειακά ενεργή περιοχή νότια του Καστελλόριζου. Περαιτέρω μελέτες θα δείξουν στο μέλλον αν τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα.

36

Υποθαλάσσια κοιτάσματα παγωμένου μεθανίου -τα πρώτα στη Μεσόγειο- ανακαλύφθηκαν από Ελληνες και ξένους επιστήμονες σε ηφαιστειακά ενεργή περιοχή νότια του Καστελλόριζου. Περαιτέρω μελέτες θα δείξουν στο μέλλον αν τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα.

Το παγωμένο μεθάνιο (υδρίτης) εντοπίστηκε ύστερα από συστηματικές δειγματοληψίες σεηφαίστεια που βρίσκονται στην περιοχή της υποθαλάσσιας οροσειράς του Αναξίμανδρου, σε βάθος από 1.000 έως 3.000 μέτρα.

«Oι κρατήρες των ηφαιστείων αυτών έχουν διάμετρο από 500 μέτρα μέχρι και 2 χιλιόμετρα» ανάφέρει στην εφημερίδα Τα Νέα ο Βασίλης Λυκούσης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

O Δρ Λυκούσης, μαζί με τον Κώστα Περισσοράκη από το Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών, είχαν την ευθύνη συντονισμού της έρευνας που έγινε με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού σκάφους «Αιγαίο», σε συνεργασία με Ολλανδούς και Ισπανούς Επιστήμονες.

Η οροσειρά του Αναξίμανδρου, με περιοχή με ενεργά ρήγματα, βρίσκεται στη ζώνη όπου η αφρικανική λιθοσφαιρική πλάκα βυθίζεται κάτω από την ευρωπαϊκή.

Κρατήρες χιλιομέτρων

Τα ηφαίστεια ιλύος, με ηλικία από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, κρύβουν κάτω από τον κρατήρα τους μεγάλες ποσότητες παγωμένου μεθανίου.

O κ. Β. Λυκούσης εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα ηφαίστεια εκλύουν λάσπη και μεθάνιο το οποίο έρχεται από βάθος 2 έως και 3 χιλιομέτρων μέσα από τη Γη. Ένα μικρό μέρος από το μεθάνιο διαχέεται στη θάλασσα υπό τη μορφή φυσαλλίδων, ενώ το υπόλοιπο στερεοποιείται εξαιτίας της μεγάλης πίεσης.

Ξένοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει παλαιότερα τους κρατήρες «Αμστερνταμ», «Καζάν» και «Κούλα», ενώ στη διάρκεια της τελευταίας αποστολής αναγνωρίστηκαν δύο ακόμα, οι «Αθήνα» και «Θεσσαλονίκη».

Με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» οι ερευνηές κατευθύνθηκαν πάνω από τον τεράστιο κρατήρα «Αμστερνταμ», σε βάθος άνω των από 2.000 μέτρων, και πήραν δείγματα από τον πυθμένα του. Το μεθάνιο εντοπίστηκε μισό μέτρο κάτω από το λασπώδη βυθό.

Οι κρατήρες φαίνεται ότι φιλοξενούν ένα πλούσιο οικοσύστημα από μικροοργανισμούς που αντλούν ενέργεια από το μεθάνιο.

Το παγωμένο μεθάνιο μπορεί υπό προϋποθέσεις να χρησιμεύσει ως σημαντική πηγή ενέργειας -είναι, εξάλλου, βασικό συστατικό του φυσικού αερίου. Oι Έλληνες επιστήμονες λένε πως υπάρχουν μέθοδοι μετατροπής του παγωμένου μεθανίου σε αέρια μορφή, όμως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα πρέπει να γίνει ύστερα από οικονομοτεχνικές μελέτες αλλά και επιπλέον έρευνες που θα φανερώσουν την έκταση και τον όγκο των κοιτασμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024