Τα... αέρια του θερμοκηπίου

Τα εκτρεφόμενα ζώα πιο επιβλαβή για το κλίμα από τα αυτοκίνητα

Τα εκτρεφόμενα ζώα πιο επιβλαβή για το κλίμα από τα αυτοκίνητα
Η παραγωγή κρέατος και γάλακτος αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Ρώμη
Τα αέρια και η κοπριά των εκτρεφόμενων ζώα επιτείνουν την παγκόσμια θέρμανση περισσότερο από ό,τι οι μεταφορές, καθώς ευθύνονται για το ένα πέμπτο της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, καταλήγει έκθεση του Παγκόμιου Οργανισμού Γεωργίας (FAO).

«Ο τομέας της εκτροφής ζώων παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, όπως μετρούνται σε ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα, από ό,τι οι μεταφορές» προειδοποιεί η έκθεση του οργανισμού με έδρα τη Ρώμη. Σημαντικότερο πρόβλημα τα αέρια που εκπέμπουν τα ζώα, κυρίως μεθάνιο, αλλά και αέρια που εκλύονται από την κοπριά.

Όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η βιομηχανία εκτρεφόμενων ζώων παράγει το 65% του ανθρωπογενούς πρωτοξειδίου του αζώτου, ενός αερίου 296 φορές πιο δραστικό στο να παγιδεύει την ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, το κυριότερο αέριο του θερμοκηπίου.

Ευθύνεται επίσης για το 37% του ανθρωπογενούς μεθανίου, το οποίο παράγεται κυρίως στο έντερο των ζώων και είναι 23 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου. Στα εκτρεφόμενα ζώα αντιστοιχεί ακόμα το 64% της παραγωγής αμμωνίας, που συμβάλλει στην όξινη βροχή.

Εκτός από την απειλή για το παγκόσμιο κλίμα, η βιομηχανία εκτροφής επίσης υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού και αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις για να δημιουργηθούν νέα βοσκοτόπια και καλλιέργειες για την παραγωγή ζωοτροφών.

Ο FAO ζητά τη λήψη μέτρων για τη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της χρήσης της κοπριάς για την παραγωγή βιοαερίου και την κατάλληλη τροποποίηση της διατροφής των ζώων.

Σε διαφορετική περίπτωση, το πρόβλημα δεν μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς η παγκόσμια παραγωγή κρέατος αναμένεται να εκτιναχθεί από τους 229 εκατ. τόνους το 2001 στους 465 εκατ. τόνους το 2050, ενώ η παραγωγή γάλακτος θα αυξηθεί από τους 580 στους 1.043 τόνους στο ίδιο διάστημα.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη