Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιγάντιος τυφώνας μαίνεται στο νότιο πόλο του Κρόνου

Γιγάντιος τυφώνας μαίνεται στο νότιο πόλο του Κρόνου

Μια κολοσσιαία δίνη που θυμίζει τυφώνα, με πλάτος όσο τα δύο τρίτα της Γης, μαίνεται στο νότιο πόλο του Κρόνου με ανέμους 550 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακάλυψε το διαστημικό σκάφος Cassini που μελετά το σύστημα του πλανήτη.

36

Μια κολοσσιαία δίνη που θυμίζει τυφώνα, με πλάτος όσο τα δύο τρίτα της Γης, μαίνεται στο νότιο πόλο του Κρόνου με ανέμους 550 χιλιομέτρων ανά ώρα, ανακάλυψε το διαστημικό σκάφος Cassini που μελετά το σύστημα του πλανήτη.

Είναι η πρώτη φορά που μια θύελλα με το χαρακτηριστικό μάτι και τη δίνη των τυφώνων εντοπίζεται σε πλανήτη εκτός της Γης, αναφέρει ανακοίνωση της NASA την Παρασκευή.

«Μοιάζει με τυφώνα, αλλά δεν συμπεριφέρεται σαν τυφώνας» σχολιάζει ο Αντριου Ίνγκερσολ, μέλος της ομάδας απεικόνισης της αποστολής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech). «Ό,τι και να ναι, θα εστιαστούμε στο μάτι αυτής της καταιγίδας και θα βρούμε γιατί βρίσκεται εκεί».

Οι τυφώνες και οι κυκλώνες στη Γη δημιουργούνται από υγρά ρεύματα αέρα που πνέουν πάνω από την επιφάνεια των ωκεανών, ανυψώνονται κατακόρυφα, και αφήνουν την υγρασία τους ως βροχή καθώς περιστρέφονται γύρω από το μάτι της διαταραχής.

Ο τυφώνας του Κρόνου, που περιστρέφεται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, διαφέρει. Πρώτον, μένει στάσιμος πάνω από το νότιο πόλο του πλανήτη. Δεύτερον, ο Κρόνος αποτελείται από αέρια και δεν υπάρχει ωκεανός κάτω από τη θύελλα που να τροφοδοτεί το φαινόμενο.

Η διάσημη καταιγίδα του Δία, το λεγόμενο «Κόκκινο Μάτι», που κινείται αντίστροφα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού και μετακινείται στην επιφάνεια του πλανήτη, διαφέρει από τους τυφώνες, καθώς δεν υπάρχει μάτι στο κέντρο της.

H θύελλα του Κρόνου είναι όχι μόνο πολύ πιο πλατιά από ό,τι οι τυφώνες στη Γη, αλλά και πολύ πιο ψηλή. Το μάτι περιβάλλεται από έναν δακτύλιο νεφών 30 με 75 χιλιόμετρα πιο ψηλά από ό,τι τα σύννεφα στο σκούρο κέντρο, δύο με πέντε φόρές ψηλότερα από ό,τι τα σύννεφα στους γήινους τυφώνες.

Η δίνη ανακαλύφθηκε όταν το Cassini πέρασε από απόσταση 340.000 χιλιομέτρων στις 11 Οκτωβρίου και απαθανάτισε το φαινόμενο σε 14 καρέ που ελήφθησαν σε διάστημα τριών ωρών.

Το πότε εμφανίστηκε η διαταραχή παραμένει άγνωστο, πιθανώς όμως πρόκειται για εποχιακό φαινόμενο. Το διαστημικό σκάφος, που μελετά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του από το 2004, θα συνεχίσει να μελετά τη θύελλα τα επόμενα χρόνια, καθώς η εποχή στο νότιο πόλο αλλάζει από καλοκαίρι σε χειμώνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024