Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύτταρα αμφιβληστροειδούς θεραπεύουν τυφλά πειραματόζωα

Κύτταρα αμφιβληστροειδούς θεραπεύουν τυφλά πειραματόζωα

Ελπίδες για θεραπεία των συχνότερων μορφών τύφλώσης προσφέρει μελέτη Αμερικανών και Βρετανών οφθαλμιάτρων. Κύτταρα του ματιού που μεταμοσχεύθηκαν σε τυφλά ποντίκια απεκατέστησαν τη λειτουργία του ευαίσθητου αμφιβληστροειδούς.

36

Ελπίδες για θεραπεία των συχνότερων μορφών τύφλώσης προσφέρει μελέτη Αμερικανών και Βρετανών οφθαλμιάτρων. Κύτταρατου ματιού που μεταμοσχεύθηκαν σε τυφλά ποντίκια απεκατέστησαν τη λειτουργία του ευαίσθητου αμφιβληστροειδούς.

Η πειραματική μέθοδος, που παρουσιάζεται την Πέμπτη στο περιοδικό Nature, απεκατέστησε τα κωνία και τα ραβδία του αμφιβληστροειδούς, δύο είδη κυττάρων που λειτουργούν ως φωτοϋποδοχείς και επιτρέπουν την ασπρόμαυρη και έγχρωμη όραση.

Οι φωτοϋποδοχείς που χάνονται από οποιαδήποτε αιτία δεν είναι δυνατό να αναδημιουργηθούν. Η απώλεια αυτή παρατηρείται στους ηλικιωμένους που εμφανίζουν εκφύλιση της ωχρας κηλίδας, μια από τις συχνότερες μορφές τύφλωσης.

Στο τελευταίο πείραμα, οι ερευνητές αρχικά απομόνωσαν πρόδρομα κύτταρα φωτοϋποδοχέων από ποντίκια ηλικίας τριών έως πέντε ημερών, όταν ο σχηματισμός του αμφιβληστροειδούς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Τα κύτταρα μεταμοσχεύθηκανστα μάτια ποντικών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να χάνουν σταδιακά την όρασή τους λόγω καταστροφής του αμφιβληστροειδούς.

Η εξέταση των πειραματοζώων λίγο καιρό αργότερα έδειξε ότι τα πρόδρομα κύτταρα είχαν εγκατασταθεί στον αμφιβληστροειδή και είχαν δημιουργήσει ηλεκτρικές συνδέσεις με τα υπάρχοντα νευρικά κύτταρα που στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο. Τα τεστ έδειξαν επίσης ότι οι ίριδες των ζώων αντιδρούσαν στο φως και υπήρχε δραστηριότητα στο οπτικό νεύρο

Τη μελέτη υπογράφουν ερευνητές του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας και του Ινστιτούτου Υγείας Παίδων στο Λονδίνο και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η μέθοδος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί ως έχει στον άνθρωπο, δεδομένου ότι θα απαιτούνταν κύτταρα από ανθρώπινα έμβρυα στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.

Παλαιότερες μελέτες, ωστόσο, έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ειδικών κυττάρων στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς τα οποία παρουσιάζουν ορισμένα χαρακτηριστικά των «ευέλικτων» βλαστικών κυττάρων.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι τα κύτταρα αυτά είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική πηγή φωτουποδοχέων και εκτιμά ότι η μεταμόσχευσή τους θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σε περίπου μια δεκαετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024