Παγκόσμιο Φόρουμ στην Αθήνα

Μεγάλες εταιρείες «συνεργάζονται με την Κίνα για τη λογοκρισία του Internet»

Μεγάλες εταιρείες «συνεργάζονται με την Κίνα για τη λογοκρισία του Internet»
Η κινεζική κυβέρνηση εμποδίζει την πρόσβαση σε «ακατάλληλο» περιεχόμενο   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Αθήνα

Η λογοκρισία του Διαδικτύου στην Κίνα βρέθηκε την Τρίτη στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Μεγάλες εταιρείες, όπως οι Microsoft, Google και Cisco, κατηγορήθηκαν για συνέργια.

Εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα κατηγόρησε τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ότι πωλούν στο Πεκίνο τεχνολογίες που εμποδίζουν την πρόσβαση σε «ακατάλληλους» δικτυακούς τόπους και εντοπίζουν τις ιστοσελίδες αντιφρονούντων.

«Πουλήσατε στην κινεζική αστυνομία τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον περιορισμό και τον έλεγχο της ελευθερίας στο Διαδίκτυο» δήλωσε ο Ζουλιέν Πεν της οργάνωσης. «Οι κυβερνήσεις των δημοκρατικών χωρών πρέπει να ρυθμίσουν τις δραστηριότητες των εταιρειών του Διαδικτύου για να προλάβουν αυτού του είδους την κατάχρηση».

Με τη θέση αυτή φάνηκε να συμφωνεί και η Καθρίν Τρουμάν, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, η οποία έκανε λόγο για «νόμους της αγοράς που θεωρούνται πιο σημαντικοί από την ελευθερία της έκφρασης»,

Η Κίνα είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στο Διαδίκτυο μετά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, το Πεκίνο απασχολεί περίπου 30.000 υπαλλήλους για να σαρώνει τον Παγκόσμιο Ιστό για «ακατάλληλο περιεχόμενο». Δεκάδες αντιφρονούντες του Διαδικτύου βρίσκονται στη φυλακή.

Η Cisco κατηγορείται ότι προμηθεύει την Κίνα με τα συστήματα που απαιτούνται για τον έλεγχο του Διαδικτύου, ενώ οι Microsoft, Yahoo και Google κατηγορούνται εδώ και καιρό ότι συνεργάζονται με τις κινεζικές αρχές για να εμποδιστεί η πρόσβαση σε ακατάλληλες ιστοσελίδες.

Εκπρόσωπος της Cisco απάντησε στο φόρουμ ότι η εταιρεία του δεν αναπτύσσει προϊόντα κατά παραγγελία των κυβερνήσεων. «Πουλήσαμε [στην Κίνα] τον ίδιο εξοπλισμό που πουλάμε σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. [...] Δεν μετέχουμε σε συμπαιγνία με καμία κυβέρνηση» είπε ο Αρτ Ράιλι.

Ο εκπρόσωπος της Microsoft υπεραμύνθηκε της θέσης της Cisco: «Η προϋπόθεση για να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά σε μια χώρα είναι να σεβαστεί τη νομοθεσία αυτής της χώρας» δήλωσε ο Φρεντ Τίπσον, ανώτατος σύμβουλος πολιτικής στη Microsoft.

Ο Βιντ Σερφ, πρώην αντιπρόεδρος της Google που παρέστη στο φόρουμ ως μέλος του ακροατηρίου, επισήμανε ότι οι διακομιστές της εταιρείας του που φιλοξενούν ιστολόγια και υπηρεσίες email δεν βρίσκονται στην Κίνα, ακριβώς για να μην μπορεί να λογοκριθεί το περιεχόμενό τους. «Έτσι επιλέγουμε συνειδητά να μην προσφέρουμε συγκεκριμένες υπηρεσίες [σε κινεζικό έδαφος] προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του κινεζικού λαού» είπε.

Οι ακτιβιστές, πάντως, απέρριψαν τα επιχειρήματα των εταιρειών, επικαλούμενοι στοιχεία για αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάστηκαν ειδικά για την Κίνα. Ο Ζουλιέν Πεν των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα παρουσίασε ένα προσπέκτους αμερικανικής εταιρείας, το οποίο, όπως υποστήριξε, διανεμήθηκε σε εμπορική έκθεση στη Σαγκάη και διαφήμιζε συστήματα παρακολούθησης.

Το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου πραγματοποιείται από τις 30 Οκτωβρίου έως τις  έως τις 2 Νοεμβρίου, με θέμα την «Διακυβέρνηση του Διαδικτύου για την Ανάπτυξη». Απώτερος στόχος του φόρουμ, που θα πραγματοποιείται στο εξής κάθε χρόνο, είναι η διαμόρφωση ενός φορέα που αναλάβει τη διαχείριση του Διαδικτύου.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη