Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρχισε στην Αθήνα το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου

Αρχισε στην Αθήνα το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου

Αρχισε τη Δευτέρα το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που διοργανώνεται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Κ.Καραμανλής, ενώ στη συζήτηση παρενέβη ο Μ.Λιάπης.

71

Αρχισε τη Δευτέρα στην Αθήνα το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που διοργανώνεται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Κ.Καραμανλής, ενώ στη συζήτηση παρενέβη ο Μ.Λιάπης.

Στη συνάντηση συμμετέχουν περίπου 1.500 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εταιρειών, και οργανισμών, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση του Διαδικτύου. Ανάμεσά τους η επίτροπος της ΕΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντινγκ, και εκπρόσωποι γιγάντων του Διαδικτύου όπως οι Microsoft, Google, Yahoo και AT&T.

Το Φόρουμ, που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο για διάστημα μιας πενταετίας, φέτος έχει θέμα την «Διακυβέρνηση του Διαδικτύου για την Ανάπτυξη».

Η ιδέα του παγκόσμιου φόρουμ προέκυψε από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο ρόλος της ICANN, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που διαχειρίζεται τη βασική υποδομή του Διαδικτύου και λογοδοτεί στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πολλές χώρες, όπως η ΕΕ, η Κίνα και το Ιράν, έχουν ζητήσει την αντικατάσταση της ICANN από έναν διεθνή φορέα, στα πρότυμα των φορέων του ΟΗΕ.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε περήφανος που η Ελλάδα φιλοξενεί τη διεθνή συνάντηση.

Η προσέγγιση της διακυβέρνησης του Διαδικτύου, υποστήριξε, πρέπει να μην αποκλείει κανέναν, να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα και τις προκλήσεις και να συνεχίσει να υποστηρίζει ένα περιβάλλον που προάγει τις καινοτομίες, τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις. Για να εξασφαλίσει τη λειτουργικότητά του, ως παγκόσμιου ιστού, θα πρέπει το μοντέλο διακυβέρνησής του να θεμελιωθεί όχι μόνο πάνω σε υπάρχουσες δομές, αλλά και σε νέες ιδέες και καινοτομίες αιχμής.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος προεδρεύει του φόρουμ, τόνισε ότι η Διακυβέρνηση του Διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας και ήδη έχει διατυπωθεί ένα ευρύ φάσμα θέσεων και απόψεων.

Ο κ. Λιάπης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το πρώτο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου «μπορεί να γίνει ο τόπος συνάντησης, όπου ξεκινάμε τη διαδικασία μετατροπής του ψηφιακού χάσματος σε ψηφιακή ευκαιρία».

Από την πλευρά της, η επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας BΡέντινγκ δήλωσε ικανοποιημένη με την πρόσφατή απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να «χαλαρώσει» τον έλεγχο που ασκεί στην ICANN.

Ο Γιοσίο Ουτσούμι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ, τάχθηκε κατά του σημερινού συστήματος διαχείρισης και ζήτησε περιορισμό του ρόλου των ΗΠΑ στον έλεγχο των βασικών χώρων του Διαδικτύου, όπως .com και .gr.

Από την πρώτη ημέρα των εργασιών του φόρουμ δεν έλειψαν πάντως τα προβλήματα, καθώς η αίθουσα του ξενοδοχείου διαθέτει 800 θέσεις, ενώ οι συμμετέχοντες φτάνουν τους 1.500.

Yπήρξαν επίσης προβλήματα τεχνολογικής φύσης: Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, το ασύρματο δίκτυο του ξενοδοχείου αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των δεκάδων δημοσιογράφων που χρησιμοποιούν φορητό υπολογιστή.

Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τους διοργανωτές αν μπορεί να καταθέτει τις ερωτήσεις του με email ή με SMS, έλαβε την απάντηση ότι το προτιμώτερο είναι να τις γράφει σε ένα χαρτί και να το περνά χέρι με χέρι μέχρι το πάνελ των ομιλητών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024