Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πειραματικό τσιπ σπάει το ρεκόρ ταχύτητας με συχνότητα 500GHz

Πειραματικό τσιπ σπάει το ρεκόρ ταχύτητας με συχνότητα 500GHz

Σε μια προσπάθεια να εξερευνήσουν τα όρια του πυριτίου, ερευνητές της IBM και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια σχεδίασαν ένα τσιπ που λειτουργεί σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης σε συχνότητα 500GHz, πάνω από 100 φορές ταχύτερα από τους σημερινούς επεξεργαστές.

36

Σε μια προσπάθεια να εξερευνήσουν τα όρια του πυριτίου, ερευνητές της IBM και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια σχεδίασαν ένα πειραματικό τσιπ που λειτουργεί σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης σε συχντότητα 500GHz, πάνω από 100 φορές ταχύτερα από τους σημερινούς επεξεργαστές.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το CNet.com, οι ερευνητές έχουν στόχο να προσδιορίσουν τα ανώτατα όρια λειτουργίας για τα ολοκληρωμένα κυκλώματα πυριτίου-γερμανίου (SiGe), τα οποία είναι παρόμοια με τα συμβατικά τσιπ πυριτίου, προσφέρουν όμως υψηλότερες επιδόσεις και χαμηλότερη κατανάλωση.

Η IBM πουλά τα ακριβότερα τσιπ SiGe από το 1998, ωστόσο η παραγωγή είναι μηδαμινή σε σχέση με τα δισεκατομμύρια τσιπ πυριτίου που πωλούνται κάθε χρόνο, και η τεχνολογία πυριτίου-γερμανίου παραμένει περιορισμένη σε ειδικές εφαρμογές.

To πειραματικό κύκλωμα της IBM και του Georgia Tech λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου σε συχνότητα 350GHz (δισεκατομμύρια κύκλοι ανά δευτερόλεπτο). Όταν όμως ψυχθεί στους -269 βαθμούς Κελσίου -κοντά στο απόλυτο μηδέν των -273 βαθμών- η ταχύτητα μπορεί να φτάσει τα 500GHz.

Συγκριτικά, οι σημερινοί επεξεργαστές δεν ξεπερνούν τα 3,8GHz, ενώ τα ταχύτερα από τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα είναι περίπου τρις φορές πιο αργά.

Τα κυκλώματα SiGe, εκτιμούν οι ερευνητές, θα μπορούσαν θεωρητικά να φτάσουν τη συχνότητα του 1 Terahertz.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024