Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες είδη καρχαριών «σουλατσάρουν» στο Αιγαίο

Δεκάδες είδη καρχαριών «σουλατσάρουν» στο Αιγαίο

Τριάντα πέντε είδη καρχαριοειδών έχουν αναγνωριστεί την τελευταία διετία στο Αιγαίο, το Λιβυκό και το Ιόνιο από Ελληνες ερευνητές. Τα περισσότερα είδη είναι μικρά και ακίνδυνα, ωστόσο έχουν εντοπιστεί ακόμα και λευκοί καρχαρίες και φαλαινοκαρχαρίες.

36

Τριάντα πέντε είδη καρχαριοειδών έχουν αναγνωριστεί την τελευταία διετία στο Αιγαίο, το Λιβυκό και το Ιόνιο από Ελληνες ερευνητές. Τα περισσότερα είδη είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, ωστόσο πριν από ενάμισι χρόνο είχε εντοπιστεί ένας λευκός καρχαρίας -από τους πλέον επιθετικούς- ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Αλλά είδη είναι ο ίσσυρος, με μήκος έως και τέσσερα μέτρα, ο γλαυκός ή κυανούς, που μπορεί να φτάσει τα επτά μέτρα. Επιπλέον, νότια της Κρήτης έχει εντοπιστεί μία και μόνη φορά ένας φαλαινοκαρχαρίας, το μεγαλύτερο ψάρι του κόσμου, με μήκος έως και 18 μέτρα, ο οποίος τρέφεται αποκλειστικά με πλανγκτόν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα Νέα της Παρασκευής, τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται καρχαριοειδή όχι μόνο στη θαλάσσια περιοχή της Δωδεκανήσου και νότια της Κρήτης, όπου καταγράφονταν και στο παρελθόν, αλλά και στις κεντρικές Κυκλάδες, τις Σποράδες και νότια της Πελοποννήσου.

«Οι καρχαρίες αποφεύγουν τις κλειστές θάλασσες, προτιμούν να μένουν μακριά από τις ακτές, οπότε το Αιγαίο δεν είναι ιδεώδες για αυτούς. Εάν κάτι τους ανάγκασε να έρθουν προς τα εδώ πρέπει να το ψάξουμε» σχολιάζει στην εφημερίδα ο Θοδωρής Τσιμπιρίδης της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος».

Οι έρευνες θα πρέπει τώρα να συνεχιστούν για τουλάχιστον μια ακόμα πενταετία προτού οι επιστήμονες καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα για το κατά πόσον υπάρχει μεταναστευτικό ρεύμα καρχαριών από την κεντρική μεσόγειο προς τα ελληνικά νερά.

Παρόλα αυτά, η αυξημένη παρουσία καρχαριοειδών στο Αιγαίο και το Ιόνιο είναι θετικό σημάδι, αφού σημαίνει ότι στις ελληνικές θάλασσες υπάρχει αρκετή τροφή, αναφέρει η Αναστασία Μήλλου του «Αρχιπελάγους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024