Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε δύο γενετικές υποομάδες διαχωρίστηκε ο Η5Ν1

Σε δύο γενετικές υποομάδες διαχωρίστηκε ο Η5Ν1

Ο επικίνδυνος υπότυπος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει πλέον εξελιχθεί σε δύο ξεχωριστές γενετικές υποομάδες. γεγονός που ίσως περιπλέξει την ανάπτυξη εμβολίου στην περίπτωση ανθρώπινης πανδημίας, διαπιστώνουν επιστήμονες των αμερικανικών αρχών.

36

Ο επικίνδυνος υπότυπος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει πλέον εξελιχθεί σε δύο ξεχωριστές γενετικές υποομάδες. γεγονός που ίσως περιπλέξει την ανάπτυξη εμβολίου στην περίπτωση ανθρώπινης πανδημίας, διαπιστώνουν επιστήμονες των αμερικανικών αρχών.

Όπως αναφέρει το Reuters, η πρώτη υποομάδα, ή κλάδος, του ιού, εξαπλώθηκε σε πουλερικά και ανθρώπους το 2003 στο Βιετνάμ, την Καμπότζη και την Ταϊλάνδη, ενώ ο δεύτερος κλάδος, γενετικός «ξάδελφος» του πρώτου, εμφανίστηκε το 2004 στην Ινδονησία.

«Πίσω στο 2003 είχαμε μόνο έναν γενετικό πληθυσμό του Η5Ν1 με το δυναμικό να προκαλέσει ανθρώπινη πανδημία. Τώρα έχουμε δύο» δήλωσε η Ρεμπέκα Γκάρτεν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων που πραγματοποιείται στην Ατλάντα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC, το αντίστοιχο του υπουργείου Υγείας) και βασίστηκε στην ανάλυση 300 δειγμάτων του ιού, τα οποία απομονώθηκαν από προσβεβλημένα πτηνά και ασθενείς από το 2003 έως το καλοκαίρι του 2005.

Αν και η εξέλιξη χαρακτηρίζεται αρνητική, η γενετική διαφοροποίηση του ιού σε δύο υποομάδες δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες, καθώς όλοι οι ιοί γρίπης μεταλλάσσονται με ταχείς ρυθμούς.

Ο Η5Ν1 επανεμφανίστηκε στην Ασία το 2003 και ήδη έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και την Αφρική. Οι Αμερικανοί ειδικοί αναμένουν την άφιξή του στις ΗΠΑ πιθανώς εντός του έτους.

Ο ιός έχει σκοτώσει περίπου 100 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με άρρωστα πουλερικά, γενικά όμως δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες φοβούνται όμως ότι μέσω μεταλλάξεων θα αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε είναι πιθανό να προκαλέσει πανδημία με εκατομμύρια θύματα.

Το εμβόλιο που θα χρειαστεί σε περίπτωση πανδημίας μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μετά την αναγνώριση του ιού που θα προκαλέσει την πανδημία. Ο διαχωρισμός του Η5Ν1 σε υποομάδες ίσως σημαίνει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να βασίζεται σε περισσότερα από ένα στελέχω γρίπης, γεγονός που ίσως καθυστερήσει την ανάπτυξή του.

Όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες των CDC, ο Η5Ν1 και οι υπόλοιποι ιοί γρίπης που πλήττουν τον άνθρωπο ανήκουν στον γονότυπο Ζ, ο οποίος χωρίζεται σε δύο κλάδους. Στα πουλιά απαντώνται και ιοί γρίπης που ανήκουν στους γενότυπους V, W και G.

Όλοι οι οί γρίπης πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν πριν από εκατομμύρια από ιούς που προσέβαλλαν τα πτηνά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024