Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Yahoo! «συνεργάστηκε με το Πεκίνο για τη σύλληψη αντιφρονούντα»

Η Yahoo! «συνεργάστηκε με το Πεκίνο για τη σύλληψη αντιφρονούντα»

Η εταιρία Yahoo Inc. παρείχε στις κινεζικές αρχές στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη και τη φυλάκιση ενός ακόμα χρήστη του Διαδικτύου, ο οποίος επέκρινε με κείμενά του τη διαφθορά του κινεζικού κράτους, ανακοίνωσαν την Πέμπτη δικηγόροι και ακτιβιστές.

36

Η εταιρία Yahoo Inc. παρείχε στις κινεζικές αρχές στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη και τη φυλάκιση ενός ακόμα χρήστη του Διαδικτύου, ο οποίος επέκρινε με κείμενά του τη διαφθορά του κινεζικού κράτους, ανακοίνωσαν την Πέμπτη δικηγόροι και ακτιβιστές.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις και μεμονωμένοι ακτιβιστές κατηγορούν το γίγαντα του Διαδικτύου ότι συνεργάστηκε με την κινεζική αστυνομία στην υπόθεση που οδήγησε το 2003 στη σύλληψη του Λι Ζι, ο οποίος στην συνέχεια καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ χρόνων με την κατηγορία την απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος.

Πρόκειται για την δεύτερη σύλληψη αντιφρονούντα στην οποία φέρεται έχει ανάμιξη η αμερικανική εταιρία Πληροφορικής.

Εκπρόσωπος της Yahoo! δηλωσε πως η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των αρχών και επιπλέον δεν γνώριζε για ποιο λόγο της ζητήθηκαν τα επίμαχα δεδομένα χρήσης. οι πληροφορίες που ζητούνται μπορούν να αφορούν ο,τιδήποτε. «Δεν γνωρίζουμε αν οι πληροφορίες αυτές έχουν να κάνουν με δολοφονίες, απαγωγές ή με άλλα εγκλήματα» είπε η εκπρόσωπος.

Ωστόσο, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων και η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα τονίζουν πως «η δικαιολογία δεν ευσταθεί, αφού το Yahoo! σίγουρα γνώριζε πως βοηθά στη σύλληψη διαφωνούντων και δημοσιογράφων και όχι κοινών εγκληματιών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η υπόθεση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς ανάλογων παραδειγμάτων που δείχνουν τη διάσταση ανάμεσα στα κέρδη και τη δεοντολογία των εταιρειών του Διαδικτύου που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, τη δεύτερα μεγαλύτερη αγορά για το Διαδίκτυο στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Το Σεπτέμβριο διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον του Yahoo! ότι βοήθησε τις κινεζικές αρχές να εντοπίσουν τον Σι Τάο, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε κάθειρξη δέκα χρόνων για διαρροή κρατικών μυστικών στο εξωτερικό. Για την υπόθεση αυτήη εταιρεία προέβαλε τη δικαιολογία πως πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους της χώρας, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί αν όντως έδωσε στις αρχές της Κίνας τις πληροφορίες αυτές.

Τον περασμένο μήνα, έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της εταιρίας Google Inc. ότι θα εξαιρέσει πολιτικά ευαίσθητα θέματα από το νέα της ιστοσελίδα στην Κίνα, υπακούοντας στους όρους που της έθεσε το Πεκίνο. Για παρόμοιους λόγους έχει κατηγορηθεί και η Microsoft.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024