Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έφτασαν στη Γη τα πρώτα δείγματα κομήτη και αστρόσκονης

Έφτασαν στη Γη τα πρώτα δείγματα κομήτη και αστρόσκονης

Έπειτα από ταξίδι επτά ετών στο Διάστημα, η κάψουλα του διαστημικού σκάφους Stardust της NASA έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα το πρωί της Κυριακής, μεταφέροντας τα πρώτα δείγματα από την ουρά ενός κομήτη, καθώς και σωματίδια από μακρινά άστρα.

36

Έπειτα από ταξίδι επτά ετών στο Διάστημα, η κάψουλα του διαστημικού σκάφους Stardust της NASA έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα το πρωί της Κυριακής, μεταφέροντας τα πρώτα δείγματα από την ουρά ενός κομήτη, καθώς και σωματίδια που έφτασαν στο Ηλιακό Σύστημα από μακρινά άστρα.

Το κάνιστρο που περιέχει τα πολύτιμα δείγματα αποδεσμεύτηκε από το σκάφος στις 07.57 ώρα Ελλάδας και εισήλθε στην ατμόσφαιρα τέσσερις ώρες αργότερα. Στη διάρκεια της πτώσης, η ταχύτητά του έφτασε τα 46,660 χλμ/ώρα -υψηλότερη από ό,τι σε κάθε προηγούμενη προσεδάφιση.

Το κύριο αλεξίπτωτο άνοιξε σε ύψος τριών χιλιομέτρων, και το κάνιστρο ακούμπησε μαλακά στο έδαφος στις 12.12 ώρα Ελλάδας. Περίπου μία ώρα αργότερα, εντοπίστηκε από στρατιωτικό ελικόπτερο και μεταφέρθηκε σε γειτονική στρατιωτική εγκατάσταση. Αργότερα θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο του Διαστημικού Κέντρου Johnson στο Χιούστον.

Μέσα στο αλουμινένιο κάνιστρο βρίσκονται μικροσκοπικοί κόκκοι σκόνης που συλλέχθηκαν το 2004 από την κόμη του κομήτη Βιλντ 2, καθώς και σωματίδια που συλέχθηκαν από άδειες περιοχές του Διαστήματος και προήλθαν από ξένα άστρα.

Οι κομήτες, μείγματα πάγου, βράχων και σκόνης, σχηματίστηκαν μαζί με τον Ήλιο και τους πλανήτες, πριν από 4,6 δισ. χρόνια, και έκτοτε έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτοι, προστατευμένοι από την ηλιακή ακτινοβολία στο εξώτερο Ηλιακό Σύστημα. Η ανάλυση της σύστασής τους, μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, θα δώσει σημαντικά νέα στοιχεία για την προέλευση της Γης, ή ακόμα και της ζωής.

Το Stardust εκτοξεύτηκε το 1999 και τον Ιανουάριο του 2004 πλησίασε τον κομήτη Βιλντ 2 σε απόσταση 240 χλμ, για να συλλέξει υλικό. Οι κόκκοι συλλέχθηκαν με ένα δειγματολειπτικό όργανο σε σχήμα ρακέτας, γεμάτο κυψέλλες από ένα πορώδες υλικό που παγιδεύει τη σκόνη. Η μία πλευρά του συλλέκτη χρησιμοποιήθηκε για τη δειγματοληψία στον κομήτη, ενώ η άλλη παγίδευσε διαστρική σκόνη.

Η αποστολή του Stardust αντιστοιχεί στην πρώτη επιτυχή μεταφορά εξωγήινων δειγμάτων από το 1976, όταν το σοβιετικό Luna 24 μετέφερε πίσω στη Γη βράχους από τη Σελήνη.

Λιγότερο επιτυχής ήταν η κατάληξη του σκάφους Genesis, το οποίο συνέλεξε σωματίδια του ηλιακού ανέμου, αλλά συνετρίβη κατά την άφιξή της στη Γιούτα το 2004. Ευτυχώς, μέρος του δείγματος διασώθηκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024