Αόρατες δυνάμεις

Δακτύλιος σκοτεινής ύλης παραμορφώνει το Γαλαξία

Δακτύλιος σκοτεινής ύλης παραμορφώνει το Γαλαξία
Τα άκρα του Γαλαξία «κυματίζουν σαν τραπεζομάντηλο» (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Μπέρκλεϊ
Ο δίσκος του Γαλαξία μας είναι καμπυλωμένος κοντά στην περίμετρό του εξαιτίας ενός δακτυλίου σκοτεινής ύλης που τον περιβάλλει, ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι. Η αόρατη σκοτεινή ύλη επηρεάζει με το βαρυτικό της πεδίο δυο μικρούς γειτονικούς γαλαξίες, οι οποίοι με τη σειρά τους κάνουν τα άκρα του Μίλκι Ουέι να «κυματίζουν».

Όπως αναφέρει το New Scientist, οι αστρονόμοι γνωρίζουν από το 1957 ότι ο Μίλκι Ουέι είναι κυρτωμένος κοντά στην περιφέρειά του, με τη μία άκρη του να βρίσκεται έως και 20.000 έτη φωτός πάνω από το γαλαξιακό επίπεδο.

Οι επιστήμονες είχαν υποθέσει παλαιότερα ότι η παραμόρφωση αυτή οφείλεται στο Μικρό και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, δυο μικρούς γαλαξίες που περιφέρονται γύρω από τον Μίλκι Ουέι ως δορυφόροι. Οι υπολογισμοί, ωστόσο, έδειξαν αργότερα ότι οι συνοδοί γαλαξίες είχαν υπερβολικά μικρή μάζα για να επηρεάζουν τον Γαλαξία τόσο έντονα.

Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ δηλώνουν ότι έλυσαν το μυστήριο με μια ελαφρώς διαφορετική θεωρία: Τα Νέφη του Μαγγελάνου προκαλούν την παραμόρφωση έμμεσα, καθώς δεν επιδρούν στον ίδιο τον Γαλαξία, αλλά στον δακτύλιο σκοτεινής ύλης που τον περιβάλλει.

Αν και η σύσταση της αόρατης σκοτεινής ύλης παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι η βαρυτική της επίδραση είναι πανίσχυρη. Η σκοτεινή ύλη αντιστοιχεί στο 80% της συνολικής μάζας τόσο του Γαλαξία όσο και του υπόλοιπου σύμπαντος.

Οι ερευνητές μπόρεσαν μάλιστα να δημουργήσουν ένα υπολογιστικό μοντέλο που προσομειώνει την κίνηση του Γαλαξία, του νέφους σκοτεινής ύλης και των συνοδών γαλαξιών.

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής των ερευνητών Λίο Μπλιτζ, η προσομοίωση δείχνει ότι, υπό την επίδραση της σκοτεινής ύλης, τα άκρα του Γαλαξία «κυματίζουν σαν τραπεζομάντηλο στον άνεμο».

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη