Δυσεύρετα αβγά

Παράνομο το εμπόριο χαβιαριού, για να σωθεί ο σπάνιος οξύρυγχος

Παράνομο το εμπόριο χαβιαριού, για να σωθεί ο σπάνιος οξύρυγχος
Τον Απρίλιο, 20 οξύρρυγχοι μεταφέρθηκαν από τον Καναδά στη Βαλτική, ώστε να ανακάμψει ο πλήθυσμός   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Γενεύη
Η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών Αγριας Πανίδας και Χλωρίδας (CITES) αποφάσισε την Τρίτη να απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές χαβιαριού και άλλων προϊόντων οξυρρύγχου, ώστε να αντιμετωπίσει τη σοβαρή μείωση των πληθυσμών του απειλούμενου αυτού ψαριού.

Η απόφαση αφορά μόνο το χαβιάρι που προέρχεται από άγριο οξύρρυγχο -το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας που διακινείται από τη Ρωσία- και η εξαγωγή αυγών ιχθυοτροφείου εξακολουθεί να επιτρέπεται.

«Είναι πλέον αδύνατο να εξαχθούν χαβιάρι και άλλα προϊόντα οξυρρύγχου που προέρχονται από κοινά αποθέματα», δηλαδή από ζώνες αλιείας τις οποίες μοιράζονται πολλές χώρες, κυρίως στην Κασπία Θάλασσα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γραμματεία της CITES.

Στην πράξη, όλοι οι οξύρρυγχοι ζουν σε ύδατα τα οποία μοιράζονται πολλές χώρες.

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η απόφαση λίγο θα επηρεάσει το λαθρεμπόριο χαβιαριού, την κύρια απειλή για τον άγριο οξύρρυγχο: «Η απόφαση αυτή αναμενόταν, αλλά δυστυχώς δεν λύνει το πρόβλημα» δήλωσε ο υπεύθυνος του WWF Ρωσίας, Γεβγκένι Σβαρτς.

«Η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται στο εσωτερικό της Ρωσίας» εξήγησε. «Δεν είναι ωστόσο μια άχρηστη απόφαση, επειδή υπάρχουν επίσης οι εξαγωγές του Ιράν και το πρόβλημα της εξαγωγής του χαβιαριού του Αζερμπαϊτζάν».

Εκτός από την Κασπία, η CITES διαπίστωσε «σοβαρή μείωση» των πληθυσμών οξυρρύγχου σε άλλες κοινές ζώνες αλιείας όπως αυτές της Μαύρης Θάλασσας και του εσωτερικού ρου του Δούναβη (Ρουμανία, Βουλγαρία), καθώς και στον ποταμό Αμούρ, μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας.

Η CITES, όργανο του ΟΗΕ στο οποίο μετέχουν 169 χώρες, απέρριψε τις ποσοστώσεις αλιείας που είχαν υποβληθεί από τις χώρες εξαγωγούς για το 2006, εκτιμώντας πως «δεν αντανακλούν πληρως τη μείωση των αποθεμάτων ή δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τη λαθραία αλιεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων ρωσικού χαβιαριού, που φτάνουν τους 1.200 τόνους το χρόνο, γίνεται παρανόμως και μόνο δέκα τόνοι πωλούνται μέσω των νομίμων δικτύων διακίνησης του προϊόντος, παραδέχθηκε πρόσφατα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη