Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορυφώνεται το σκάνδαλο με τον Νοτιοκορεάτη πρωτοπόρο της κλωνοποίησης

Κορυφώνεται το σκάνδαλο με τον Νοτιοκορεάτη πρωτοπόρο της κλωνοποίησης

Η πρωτοποριακή έρευνα για τη θεραπευτική κλωνοποίηση που είχε δημοσιεύσει στο Science ο Νοτιοκορεάτης Δρ Χουάνγκ βασιζόταν σε «μαγειρεμένα» αποτελέσματα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ανεξάρτητη επιτροπή. Η απόφαση οδήγησε τον διάσημο ερευνητή σε παραίτηση.

36

Η πρωτοποριακή έρευνα για την ανθρώπινη θεραπευτική κλωνοποίηση που είχε δημοσιεύσει στο Science ο Νοτιοκορεάτης Δρ Χουάνγκ Γου-Σουκ βασιζόταν σε «μαγειρεμένα» αποτελέσματα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ανεξάρτητη επιτροπή. Η απόφαση οδήγησε τον διάσημο ερευνητή σε παραίτηση.

«Απολογούμαι ειλικρινά στον κόσμο που προκάλεσα σοκ και απογοήτευση. Με απολογητική διάθεση, παραιτούμαι από τη θέση του καθηγητή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ» δήλωσε ο Χουάνγκ λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης από την επιτροπή του πανεπιστημίου.

Ο Χουάνγκ έγινε διάσημος το Φεβρουάριο του 2004 όταν ανακοίνωσε ότι δημιούργησε πρώτος 30 ανθρώπινα έμβρυα με κλωνοποίηση. Αργότερα, δημοσίευσε τη διαδικασία για την πρώτη κλωνοποίηση σκύλου.

Το Μάιο του 2005 ανέφερε στο διαστημότερο επιστημονικό περιοδικό ότι κλωνοποίησε κύτταρα από 11 ασθενείς και δημιούργησε έμβρυα, από τα οποία απομόνωσε βλαστικά κύτταρα για θεραπευτικές χρήσεις. Δημοσίευσε μάλιστα φωτογραφίες των 11 κυτταρικών σειρών (καλλιέργειών), κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχούσε σε έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Όμως τα αποτελέσματα, που υποτίθεται άνοιγαν το δρόμο για την εξατομικευμένη ιατρική, ήταν χαλκευμένα. Η επιτροπή του πανεπιστημίου της Σεούλ διαπίστωσε ο Χουάνγκ είχε στην πραγματικότητα μόνο δύο κυτταρικές σειρές, ενώ τα αποτελέσματα για τις υπόλοιπες εννέα ήταν πλαστά.

Το πανεπιστήμιο είναι μάλιστα κατηγορηματικό ότι δεν επρόκειτο για λάθος, αλλά για εσκεμμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων. «Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» γράφει η επιτροπή.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, που προκαλεί μεγάλο θόρυβο στην ερευνητική κοινότητα, επιστήμονες επανεξετάζουν όλους τους παραδεχθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες δεοντολογίας χρησιμοποιώντας ωάρια που είχαν διαθέσει συνεργάτιδές του.

Πάντως, παρά τις αποκαλύψεις, ο Χουάνγκ δεν παραδέχεται την πλαστογράφηση και επιμένει ότι η νοτιοκορεατική τεχνολογία κλωνοποίσης είναι πράγματι αποτελεσματική.

Σύμφωνα με το BBC, νωρίτερα το Δεκέμβριο ο Χουάνγκ είχε χρειαστεί να νοσηλευτεί με συμπτώματα στρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024