«Εύκαμπτη δεοντολογία»

Επικρίσεις από την ΕΕ για τη λειτουργία των Microsoft, Yahoo και Google στην Κίνα

Επικρίσεις από την ΕΕ για τη λειτουργία των Microsoft, Yahoo και Google στην Κίνα
Η επίτροπος Μαργκότ Βάλστρομ είναι αρμόδια για Θεσμικές Σχέσεις και τη Στρατηγική Επικοινωνίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
in.gr audio player
Βρυξέλλες
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκότ Βάλστρομ επέκρινε τις τρεις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο για την τακτική τους να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Πεκίνου και να λογοκρίνουν το κινεζικό Διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει το BBC, η Βάλστρομ, επίτροπος αρμόδια για Θεσμικές Σχέσεις και τη Στρατηγική Επικοινωνίας, γράφει στο blog της (ανεπίσημο διαδικτυακό ημερολόγιο) ότι οι τρεις γίγαντες «εφαρμόζουν εύκαμπτα ηθικά στάνταρτ ανάλογα με το πού δραστηριοποιούνται». Οι εταιρείες αγνοούν τους κανόνες ηθικής και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προσθέτει.

Όπως έχουν καταγγείλει οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και άλλες οργανώσεις, το Google στην Κίνα δεν εμφανίζει στις σελίδες με τα απολέσματα αναζητήσεων ιστοσελίδες με περιεχόμενο που έχει κριθεί «ακατάλληλο» από την κινεζική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους.

Η Microsoft και το Yahoo! έχουν επίσης ενδώσει στις απαιτήσεις του Πεκίνου για λογοκρισία. Για παράδειγμα, οι Κινέζοι χρήστες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Microsoft για να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν τα προσωπικά τους blog δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «ελευθερία», «δημοκρατία» ή «διαδήλωση».

Οι τρεις εταιρείες έχουν δικαιολογήσει τις πρακτικές τους στην Κίνα με το επιχείρημα ότι είναι υποχρεωμένες να σέβονται τους νόμους και την Πολιτεία σε οποιαδήποτε χώρα και αν δραστηριοποιούνται.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη