Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακρινό σώμα αψηφά τις θεωρίες για το Ηλιακό Σύστημα

Μακρινό σώμα αψηφά τις θεωρίες για το Ηλιακό Σύστημα

Ένα σώμα διαμέτρου 500 έως 1000 χιλιομέτρων που ανακαλύφθηκε πέρα από τον Πλούτωνα δημιουργεί ερωτηματικά για τη διεθνή ομάδα αστρονόμων που το ανακάλυψε, καθώς η τροχιά του αψηφά τα επικρατέστερα μοντέλα για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος.

36

Ένα σώμα διαμέτρου 500 έως 1000 χιλιομέτρων που ανακαλύφθηκε πέρα από τον Πλούτωνα δημιουργεί ερωτηματικά για τη διεθνή ομάδα αστρονόμων που το ανακάλυψε, καθώς αψηφά τα επικρατέστερα μοντέλα για την εξέλιξη του Ηλιακού Συστήματος.

Το παράξενο με τον «Μπάφι» ή 2004 XR 190, όπως ονομάζεται προσωρινά ο βράχος, είναι ότι η τροχιά του είναι σχεδόν απόλυτα κυκλική και τέμνει υπό μεγάλη γωνία το τροχιακό επίπεδο των πλανητών, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σώμα βρίσκεται στη ζώνη Κούιπερ, έναν δακτύλιο γεμάτο πάγο και βράχους, το μεγαλύτερο καταφύγιο κομητών. Τα σώματα αυτά, που ανακαλύφθηκαν το 1992, πιστεύεται ότι είναι ό,τι περίσσεψε από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

«Αυτό το νέο σώμα αμφισβητά τις τρέχουσες θεωρίες για την ιστορία του πρώιμου Ηλιακού Συστήματος» αναφέρει ανακοίνωση της Γαλλο-Καναδικής Απογραφής του Επιπέδου της Εκλειπτικής. (Το επίπεδο της εκλειπτικής ορίζεται από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο).

Σύμφωνα με τη σημερινή θεωρία, πριν απο δισεκατομμύρια χρόνια ένα ξένο διερχόμενο άστρο διατάραξε το «κοπάδι» των βράχων στη ζώνη Κούιπερ, με αποτέλεσμα οι τροχιές τους να γίνουν πολύ εκκεντρικές (πεπλατυσμένες).

Όμως ο «Μπάφι» (το όνομα προήλθε από αμερικανικό σίριαλ με βαμπίρ) κινείται σε τροχιά σχεδόν απόλυτα κυκλική, η οποία μάλιστα «γέρνει» σημαντικά σε σχέση με το επίπεδο της εκλειπτικής.

Μια εξήγηση που προτείνουν οι ερευνητές από τον Καναδά, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ είναι ότι στο νεαρό Ηλιακό Σύστημα, ο Ποσειδώνας βρισκόταν πολύ πλησιέστερα στον Ήλιο. Στη συνέχεια μετακινήθηκε πλησιέστερα στη ζώνη Κούιπερ, επηρεάζοντας ορισμένα από τα σώματά τους και δίνοντάς τους κυκλικές και κεκλιμένες τροχιές.

Περισσότερα στοιχεία θα προκύψουν από τον ακριβό προσδιορισμό της τροχιάς του σώματος, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες. Ο Μπάφι απέχει από τον Ήλιο 60 Αστρονομικές Μονάδες (η απόσταση Γης-Ήλιου) και χρειάζεται 440 χρόνια για να συμπληρώσει μια περιφορά.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης για τα σώματα της ζώνης Κούιπερ, στο νέο σώμα θα δοθεί επίσημο όνομα προερχόμενο από τη μυθολογία των Εσκιμώων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024