Αυστηρότερη πολιτική

Αλλαγή κανόνων στην εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, έπειτα από κρούσμα παραπληροφόρησης

Αλλαγή κανόνων στην εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, έπειτα από κρούσμα παραπληροφόρησης
Η Wikipedia περιλαμβάνει πάνω από 850.000 άρθρα  
in.gr audio player
Ουάσινγκτον
Η Wikipedia, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει υλικό, ενεργοποιεί αυστηρότερους κανόνες για την καταχώριση κειμένων, έπειτα από την καταγγελία έγκριτου Αμερικανού δημοσιογράφου ότι το όνομά του συνδεόταν σε άρθρο με την δολοφονία του Κένεντι.

Η Wikipedia απατεί τώρα από τους χρήστες να εγγραφούν σε ειδικό μητρώο προτού δημιουργήσουν νέα άρθρα, δήλωσε ο Τζίμι Ουέιλς, ιδρυτής της εγκυκλοπαίδειας. Πάντως, η τροποποίηση κειμένων που ήδη υπάρχουν δεν θα απαιτεί εγγραφή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζον Σέιγκενταλερ, ιδρυτής της εφημερίδας USA Today και πρώην συνεργάτης του Ρόμπερτ Κένεντι, δημοσίευσε άρθρο στη USA Today στο οποίο παραπονιόταν ότι η βιογραφία του στη Wikipedia τον παρουσίαζε ως ύποπτο για τις δολοφονίες του Ρόμπερτ και του Τζον Κένεντι. Ανέφερε επίσης, ψευδώς, ότι είχε ζήσει στη Σοβιετική Ένωση από το 1971 έως το 1984.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος έγραψε το παραπλανητικό κείμενο, παραδέχεται ο Ουέιλς.

Η διάσημη πλέον Wikipedia δημουργήθηκε το 2001 και σήμερα περιλαμβάνει 850.000 άθρα στα αγγλικά, καθώς και λήμματα σε πολλές ακόμα γλώσσες -και στα ελληνικά. Τα τυχόν λάθη στα κείμενα που προσθέτουν ανώνυμα οι χρήστες διορθώνονται από περίπου 600 εθελοντές, πολλοί από τους οποίους είναι ειδικοί στο χώρο τους.

Ο 78χρονος Σέιγκενταλερ πάντως, υποστήριξε στο εντιτόριάλ του ότι η Wikipedia είναι «λανθασμένο και ανεύθυνο ερευνητικό εργαλείο».

Η Wikipedia παραδέχεται ότι η νέα πολιτική δεν θα εμποδίσει την καταχώρηση ψευδών πληροφοριών ούτε τον «παρορμητικό βανδαλισμό» των υπαρχόντων άρθρων. Ελπίζει όμως ότι θα μειώσει τα νέα άρθρα στα 1.500 την ημέρα, από αρκετές χιλιάδες προηγουμένως, ώστε η διόρθωση να είναι ευκολότερη.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη