Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου

Πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου

Γάλλοι χειρουργοί ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, μεταφέροντας νέα μύτη, χείλη και πηγούνι σε μια 38χρονη που είχε πραμορφωθεί από δάγκωμα σκύλου. Σε άλλες χώρες, η επέμβαση δεν έχει ακόμα εγκριθεί λόγω επιφυλάξεων.

36

Γάλλοι χειρουργοί ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι πραγματοποίησαν την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου, μεταφέροντας νέα μύτη, χείλη και πηγούνι σε μια 38χρονη που είχε πραμορφωθεί σοβαρά από δάγκωμα σκύλου.

Η ασθενής βρίσκεται σε «εξαιρετική» γενική κατάσταση και τα μοσχεύματα -δέρμα, μύες, αγγεία και συνδετικός ιστός- φαίνονται «φυσιολογικά», αναφέρει ανακοίνωση του νοσοκομείου της Αμιέν όπου πραγματοποιήθηκε η πεντάωρη επέμβαση την περασμένη Κυριακή

Σύμφωνα με ανεξάρτητους πλαστικούς χειρουργούς, μετά την επούλωση των τομών η γυναίκα δεν θα μοιάζει με τον δότη, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, όπως ήταν πριν από την επίθεση, θα έχουν αλλάξει.

Τα μοσχεύματα για την 38χρονη προήλθαν από εγκεφαλικά νεκρό δότη σε νοσοκομείο της Λιόν. Στις μεταμοσχεύσεις προσώπου δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί νεκρός δότης.

Παρόμοιες επεμβάσεις δηλώνουν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν χειρουργοί και σε άλλες χώρες. Ή σχετική άδεια έχει ήδη δοθεί σε ιατρική ομάδα του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ. Στη Βρετανία, σημειώνει το BBC, η επέμβαση δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές βιοηθικής, λόγω ανησυχιών που αφορούν τη σωματική και ψυχική υγεία του ασθενούς.

Ο δέκτης των μοσχευμάτων, εκτός του ότι θα πρέπει να συνηθίσει το νέο του πρόσωπο, θα πρέπει να λαμβάνει εφ όρου ζωής ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτρέψει την απόρριψη, όπως συμβαίνει σε όλες τις ετερόλογες μεταμοσχεύσεις (με μοσχεύματα από ξένο δότη.

Ειδικά τα μοσχεύματα δέρματος μπορούν να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, και η ανοσοκαταστοκή πρέπει να είναι ισχυρή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων, αλλά και καρκίνου. Σοβαρός είναι επίσης ο κίνδυνος θρομβώσεων στα αγγεία του μοσχεύματος, οι οποίες θα άλλαζαν δραματικά την εμφάνιση του ασθενούς.

Οι συγγενείς του δότη, τέλος, θα έπρεπε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την αφαίρεση του προσώπου του πριν τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με το BBC, στη Βρετανία ζουν σήμερα περίπου 10.000 θύματα εγκαυμάτων που θα μπορούσαν να υποβληθούν στη νέα επέμβαση και ήδη έχουν δημιουργηθεί ενώσεις ασθενών που ζητούν την έγκριση της επέμβασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024