Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιγάντιος πίδακας υδρατμών πηγάζει από δορυφόρο του Κρόνου

Γιγάντιος πίδακας υδρατμών πηγάζει από δορυφόρο του Κρόνου

Ένα «συντριβάνι» υδρατμών με ύψος εκατοντάδες χιλιόμετρα φωτογραφήθηκε να πηγάζει από τον μικρό δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο, ένα από τα τρία γνωστά σώματα του Ηλιακού Συστήματος με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο υδρατμός τροφοδοτεί μάλιστα τους δακτυλίους.

36

Ένα «συντριβάνι» υδρατμών με ύψος εκατοντάδες χιλιόμετρα φωτογραφήθηκε να πηγάζει από τον μικρό δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο, ένα από τα τρία γνωστά σώματα του Ηλιακού Συστήματος με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Το σκάφος Cassini της NASA, που μελετά το σύστημα του Κρόνου από πέρυσι, πήρε κατάλληλη θέση ώστε τη στιγμή της φωτογράφισης ο Ήλιος να βρίσκεται ακριβώς πίσω από φεγγάρι. Σχεδόν όλη η επιφάνεια του Εγκέλαδου είναι σκοτεινή, ενώ ο τεράστιος πίδακας διακρίνεται να εκτείνεται από την περιφέρειά του.

Σε αντίθεση με τη Γη και το δορυφόρο του Δία Ιώ, που εμφανίζουν ηφαιστειακή δραστηριότητα με εκρήξεις λάβας, το μυστηριώδες «ηφαίστειο» στον παγωμένο Εγκέλαδο εκπέμπει υδρατμούς.

Οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, γνωρίζουν όμως ότι το ηφαίστειο βρίσκεται κοντά στο νότιο πόλο, σε μια περιοχή όπου το επιφανειακό στρώμα πάγου παρουσιάζει ρωγμές.

Μια από τις εξηγήσεις που προτείνουν οι επιστήμονες της αποστολής Cassini είναι ότι στην περιοχή αυτή ο επιφανειακός πάγος είναι αρκετά θερμός ώστε να εξαχνώνεται και να μετατρέπεται σε υδρατμό. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι ο πυρήνας του δορυφόρου είναι αρκετά θερμός ώστε να λιώνει τον πάγο σε μεγάλο βάθος και να σπρώχνει το υγρό νερό στην επιφάνεια υπό πίεση.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο υδρατμός που εκπέμπει ο Εγκέλαδος είναι το βασικότερο υλικό του δακτυλίου Ε του Κρόνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024