Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δόθηκε η άδεια για την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου

Δόθηκε η άδεια για την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου

Χειρουργοί στο Κλίβελαντ ξεκινούν σύντομα την επιλογή του καταλληλότερου ασθενούς για την πρώτη στον κόσμο ολική μεταμόσχευση προσώπου. Η επιτροπή ηθικής του ιδρύματος χρειάστηκε έναν χρόνο για να εγκρίνει την παράξενη και ριψοκίνδυνη επέμβαση.

36

Χειρουργοί στο Κλίβελαντ ξεκινούν σύντομα την επιλογή του καταλληλότερου ασθενούς για την πρώτη στον κόσμο ολική μεταμόσχευση προσώπου. Η επιτροπή ηθικής του ιδρύματος χρειάστηκε έναν χρόνο για να εγκρίνει την παράξενη και ριψοκίνδυνη επέμβαση.

Το μόσχευμα -όλο το δέρμα του προσώπου, μαζί με υποδόριο ιστό, θα ληφθεί από πτωματικό δότη και θα μεταφερθεί στον λήπτη σε μια επέμβαση που αναμένεται να διαρκέσει οκτώ με δέκα ώρες.

Αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα μοιάζει ο ασθενής μετά την επέμβαση, η Δρ Μαρία Σεμιόνοφ και η ομάδα της στην Κλινική του Κλίβελαντ εκτιμούν ότι θα μοιάζει περισσότερο με τον εαυτό του πριν παραμορφωθεί, καθώς το σχήμα του προσώπου καθορίζεται κυρίως από τα οστά του κρανίου.

Ακόμα και αν η επέμβαση είναι απόλυτα επιτυχής, ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για όλη τη ζωή του, ώστε να μην απορριφθεί το μόσχευμα.

Τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων και καρκίνου, και για το λόγο αυτό ορισμένοι γιατροί τάχθηκαν κατά της επέμβασης, με το αιτιολογικό ότι οι πιθανές επιπλοκές δεν δικαιολογούν μια επέμβαση ουσιαστικά αισθητική.

Επιπλέον επιφυλάξεις εκφράστηκαν επίσης όσον αφορά τις πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις στον δέκτη. Η αίτηση που θα κληθεί να υπογράψει ο ασθενής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το πρόσωπό σας θα αφαιρεθεί και θα αντικατασταθεί με το πρόσωπο πτωματικού δότη, αντίστοιχοι όσον αφορά τον τύπο του ιστού, την ηλικία, το φύλο και το χρώμα του δέρματος».

»Επιπλοκές μετά την επέμβαση θα μπορούσαν να επιφέρουν μολύνσεις που ίσως κάνουν το νέο πρόσωπό μαύρο και καταστήσουν απαραίτητη μια δεύτερη επέμβαση ή ανακατασκευή με μοσχεύματα δέρματος».

»Μετά την επέμβαση ενδέχεται να νοιώσετε τύψεις, απογοήτευση, ή πένθος ή ενοχή για τον δότη. Η κλινική θα προσπαθήσει να προστατέψει την ταυτότητά σας, αλλά ο Τύπος πιθανότατα θα την ανακαλύψει».

Οι ηθικές επιφυλάξεις είναι εξάλλου ο βασικός λόγος για τον οποίο η Γαλλία και η Βρετανία επέλεξαν να μην επιτρέψουν την επέμβαση. Από καθαρά τεχνική άποψη, η επέμβαση δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, εκτιμούν οι χειρουργοί.

Στην κάθε πλευρά του προσώπου θα συνδεθούν από ένα ή δύο αγγεία καθώς και δεκάδες νευρικές απολήξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στον ασθενή να κινεί τους μύες του προσώπου για να φάει, να χαμογελάσει ή να κάνει οποιονδήποτε φυσιολογικό μορφασμό.

Η ίδια η Δρ Σεμιόνοφ παραδέχεται πάντως ότι οι συνέπειες μιας μεταμόσχευσης προσώπου, ειδικά όσον αφορά την ψυχολογία και την αίσθηση ταυτότητας του δέκτη, είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Όμως την τελική απόφαση για το κατά πόσο η επέμβαση είναι θεμιτή πρέπει να την πάρει ο άμεσα ενδιαφερόμενος. «Ποιος άλλος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την ποιότητα ζωής του ασθενούς» ρωτά ο χειρουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024