Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Yahoo! κατηγορείται για συνεργασία με το Πεκίνο στη σύλληψη δημοσιογράφου

Το Yahoo! κατηγορείται για συνεργασία με το Πεκίνο στη σύλληψη δημοσιογράφου

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν ότι το Yahoo! αποκάλυψε στο Πεκίνο στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη ενός δημοσιογράφου με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές, απαντάει η διαδικτυακή πύλη.

36

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν ότι το Yahoo! υποχώρησε στις πιέσεις των κινεζικών αρχών και αποκάλυψε στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη ενός Κινέζου δημοσιογράφου με την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές κάθε χώρας, απαντάει η διαδικτυακή πύλη.

Το Yahoo!, αναφέρει το περιοδικό Wired, τον τελευταίο καιρό επεκτείνει τις δραστηριότητές του, από τη δημοσίευση ειδησεογραφικών κειμένων από άλλες πηγές, στη διάθεση δικού του ειδησεογραφικού περιεχομένου. Η εξέλιξη αυτή ήδη δημιουργεί προβλήματα δεοντολογίας στην εταιρεία.

Το Yahoo! ανακοίνωσε πρόσφατα το πρόγραμμα «The Hot Zone», το οποίο θα συγκεντρώνει τις εξελίξεις για περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από τον πόλεμο. Επικεφαλής του προγράμματος ο βετεράνος δημοσιογράφος Κέβιν Σάιτς, ο οποίος ήρθε πέρυσι στο προσκήνιο, όταν παρουσίασε στο NBC το βίντεο ενός Αμερικανού στρατιώτη στο Ιράκ να πυροβολεί έναν άοπλο και τραυματισμένο Ιρακινό.

Ωστόσο πολλοί αμφισβητούν το κατά πόσον το Yahoo! μπορεί να λειτουργήσει ως ανεξάρτητη και διαφανής πηγή ενημέρωσης. Πριν από τις τελευταίες αποκαλύψεις των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, το Yahoo! -όπως και το Google και η Microsoft- είναι γνωστό ότι συνεργαζόταν με τις κινεζικές αρχές στη λογοκρισία «επιβλαβούς περιεχομένου». Η εταιρεία παράλληλα ασπάστηκε την αρχή της «αυτοπειθαρχίας» που συνιστά η Κίνα και εμποδίζει στους Κινέζους χρήστες την πρόσβαση σε ξένους δικτυακούς τόπους που προάγουν τη δημοκρατία.

Στην τελευταία περίπτωση, τα γραφεία του Yahoo! στο Χονγκ Κονγκ ουσιαστικά αποκάλυψαν την ταυτότητα του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Σι Τάο.

Ο Σι είχε στείλει σε αμερικανική οργάνωση ένα email, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει κρατικούς αξιωματούχους ότι υπέρμαχοι της δημοκρατίας ίσως δημιουργούσαν επεισόδια στην 15η επέτειο από τις ταραχές της Τιενανμέν. H προειδοποίηση εμφανίστηκε σε αμερικανικό δικτυακό τόπο.

Το Yahoo! στη συνέχεια, βοήθησε το Πεκίνο να εντοπίσει τον αποστολέα του μηνύματος και ο Σι καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης.

Το Yahoo!, επισημαίνουν δημοσιογράφοι, λειτουργεί ταυτόχρονα ως πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών και ως πρακτορείο ειδήσεων. Αν το περιστατικό είχε συμβεί στις ΗΠΑ, η εταιρεία θα έπρεπε να αποφασίσει αν θα συμπεριφερθεί ως πάροχος ή ως πρακτορείο.

Η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη, επισημαίνει το Wired, αν το Yahoo! ως πάροχος αποφάσιζε να δώσει στις αρχές πρόσβαση σε email κάποιου δημοσιογράφου που ανήκει σε άλλο ειδησεογραφικό οργανισμό, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που το Yahoo! ως πρακτορείο θα έπρεπε να υπερασπιστεί τον δημοσιογράφο.

Όλοι παραδέχονται ότι η υπόθεση μπορεί να εξεταστεί από πολλές πλευρές. Πάντως στη σελίδα του στο Yahoo!, ο Κέβιν Σάιτς ορκίζεται ότι θα ακολουθήσει τον κώδικα δεοντολογίας της Εταιρείας Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, σύμφωνα με τον οποίο οι ρεπόρτερ «πρέπει να αναφέρουν την αλήθεια, να δίνουν φωνή σε όσους δεν έχουν φωνή» και να λετουργούν «χωρίς υποχρεώσεις σε οποιαδήποτε συμφέροντα πέρα από το δικαίωμα του κοινού στην ενημέρωση».

Το θέμα είναι πώς το Yahoo! θα χειρίζεται θέματα σε χώρες εκτός των ΗΠΑ και εκτός του προγράμματος Hot Zone.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024