Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα κορίτσια διπλάσια από τα αγόρια κοντά σε χημικό εργοστάσιο του Καναδά

Τα κορίτσια διπλάσια από τα αγόρια κοντά σε χημικό εργοστάσιο του Καναδά

Ουσίες που διαρρέουν από ένα χημικό εργοστάσιο ενοχοποιούνται για ένα παράξενο σε μια μικρή κοινότητα του Καναδά: Τα κορίτσια που γεννιούνται στην κωμόπολη είναι πλέον σχεδόν διπλάσια από τα αγόρια. Το πιθανότερος υπαίτιος είναι οι φθαλικές ενώσεις και το HCB.

36

Ουσίες που διαρρέουν από ένα χημικό εργοστάσιο ενοχοποιούνται για ένα παράξενο φαινόμενο σε μια μικρή κοινότητα του Καναδά: Τα κορίτσια που γεννιούνται στην κωμόπολη είναι πλέον σχεδόν διπλάσια από τα αγόρια.

Οι παρατηρήσεις, αναφέρει τη Δευτέρα το περιοδικό New Scientist, συνηγορούν στη θεωρία ότι ορισμένες ενώσεις μιμούνται ανθρώπινες ορμόνες και προκαλούν εκθήλυνση των εμβρύων στη μήτρα.

Η κοινότητα του Ααμτζιουνάανγκ, κοντά στο Οντάριο, βρίσκεται δίπλα στο χημικό εργοστάσιο της Sarnia-Lambton. Αν και προς το παρόν η ουσία που προκαλεί τη διαραταχή δεν έχει εντοπιστεί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εργοστάσιο εκμπέμπει φθαλικές ενώσεις, ενώ το έδαφος είναι μολυσμένο με εξαχλωροβενζένιο (HCB).

Και οι δύο αυτές ουσίες έχει διαπιστωθεί ότι μιμούνται τη δράση θηλυκών ορμονών. Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τη χρήση φθαλικών αλάτων σε παιδικά παιχνίδια, όταν νέα έρευνα έδειξε ότι τα αγόρια που εκτίθενται στις ουσίες αυτές όταν ακόμα βρίσκονται στη μήτρα έχουν μικρότερα πέη και άλλα χαρακτηριστικά εκθήλυνσης.

Σύμφωνα με την Δρ Κονστάνζ Μακένζι του Πανεπιστημίου της Οτάβα, η οποία μελετά το φαινόμενο στο Ααμτζιουνάανγκ, αναφέρει ότι η αναλογία των αγοριών άρχισε να πέφτει το 1993, και συνέχισε να πέφτει. Μεταξύ του 1999 και του 2003, σε κάθε 86 γεννήσεις κοριτσιών αντιστοιχούσαν 46 γεννήσεις αγοριών.

Επόμενος στόχος της Μακένζι είναι τώρα να πραγματοποιήσει αιματολογικές τοξικολογικές εξετάσεις στον τοπικό πληθυσμό.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health Perpectives.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024