Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Χάρβαρντ παρεμβαίνει στην αμερικανική διαμάχη για την Εξέλιξη

To Χάρβαρντ παρεμβαίνει στην αμερικανική διαμάχη για την Εξέλιξη

Τοι Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ξεκινά πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα για το πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη, παρεμβαίνοντας στην πολιτικά φορτισμένη διαμάχη των εξελικτικών βιολόγων με πολέμιους του Δαρβίνου που υποστηρίζουν τη θεωρία του «νοήμονος σχεδιασμού».

36

Τοι Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ξεκινά πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα για το πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη, παρεμβαίνοντας έμμεσα στην πολιτικά φορτισμένη διαμάχη των εξελικτικών βιολόγων με πολέμιους του Δαρβίνου που υποστηρίζουν τη θεωρία του «νοήμονος σχεδιασμού».

Πρόσφατα, απόφαση δικαστηρίου στο Κάνσας επέβαλλε να διδάσκονται στα σχολεία της πολιτείας τα «επιστημονικά κενά» στη δαρβινική θεωρία της Εξέλιξης. Ο πρόεδρος Μπους παρενέβη μάλιστα στη διαμάχη νωρίτερα τον Αύγουστο και υποστήριξε ότι ο νοήμων σχεδιασμός πρέπει να διδάσκεται παράλληλα με την εξέλιξη!

Η ψευδοεπιστημονική θεωρία του νοήμονος σχεδιασμού, δημοφιλής μεταξύ των συντηρητικών, θρησκευόμενων Αμερικανών, υποστηρίζει ότι οι ζωντανοί οργανισμοί είναι υπερβολικά περίπλοκοι για να έχουν προκύψει τυχαία, μέσω της φυσικής επιλογής. Πρέπει, επομένως, να δημιουργήθηκαν με παρέμβαση μιας ανώτερης νοημοσύνης, η οποία… δεν κατονομάζεται.

Η έρευνα του Χάρβαρντ, με τίτλο «Προέλευση της Ζωής στο Σύμπαν», θα αναζητήσει τώρα σαφέστερες απαντήσεις για την εξέλιξη της ζωής, αντλώντας στοιχεία από το χώρο της Βιολογίας, της Χημείας και της Αστρονομίας.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του πανεπιστημίου υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν ξεκινά ως απάντηση στους πολέμιους του Δαρβίνου. «Δεν είναι κάτι που ξεκίνησε πρόσφατα […] ξεκίνησε επειδή οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν τεθεί ποτέ» δήλωσε.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Discovery, μια δεξαμενή σκέψης στο Σιάτλ με στόχο τη διαδοση της θεωρίας του νοήμονος σχεδιασμού, υποστήριξε ότι η έρευνα του Χάρβαρντ αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι υπάρχουν κενά στη σημερινή θεωρία της εξέλιξης.

Ωστόσο ο Δρ Ντέιβιντ Λιου, καθηγητής Χημείας στο Χάρβαρντ, υποσχέθηκε με δηλώσεις του στην εφημερίδα Boston Globe ότι η επιστήμη θα προσφέρει τελικά απαντήσεις.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το απλοποιήσουμε [τη διαδικασία της Εξέλιξης] σε μια σειρά απόλογικά στάδια που θα μπορούσαν να έχουν λάβει χώρα χωρίς θεϊκή παρέμβαση» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024