Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρία εμβόλια κατά του καπνίσματος στη φάση των κλινικών δοκιμών

Τρία εμβόλια κατά του καπνίσματος στη φάση των κλινικών δοκιμών

Ένα ακόμα εμβόλιο που βοηθά να σπάσει ο κύκλος της εξάρτησης από το κάπνισμα περνά στη φάση των κλινικών δοκιμών, με την ελπίδα ότι θα κυκλοφορήσει σε λίγα χρόνια. Το περιοδικό Vita εξετάζει το μηχανισμό δράσης των νέων εμβολίων και το πόσο αποτελεσματικά είναι.

36

Ένα ακόμα εμβόλιο που βοηθά να σπάσει ο κύκλος της εξάρτησης από το κάπνισμα περνά στη φάση των κλινικών δοκιμών, με την ελπίδα ότι θα είναι διαθέσιμο στην αγορά σε λίγα μόλις χρόνια. Το περιοδικό Vita εξετάζει στο τεύχος Αυγούστου το μηχανισμό δράσης των νέων εμβολίων και το πόσο αποτελεσματικά είναι.

Και τα τρία σκευάσματα ουσιαστικά εμποδίζουν τη νικοτίνη να φτάσει στον εγκέφαλο και να ενεργοποιήσει τα κέντρα επιβράβευσης. Έτσι, ο χρήστης δεν νιώθει πια την «ανταμοιβή» που του προσέφερε το τσιγάρο και το επιθυμεί λιγότερο.

Το εμβόλιο Immunodrug Nicotine-Qbeta (NicQb) της ελβετικης Cytos Biotechnology AG είναι το τελευταίο που ανακοίνωσαν οι επιστήμονες. Δημιουργεί συσσωματώματα από μόρια νικοτίνης, τα οποία προκαλούν την αντίδραση του ανισοοποιητικού συστήματος και την παραγωγή αντισωμάτων. Τα μόρια νικοτίνης στα οποία έχουν συνδεθεί αντισώματα είναι υπερβολικά μεγάλα για να εισχωρήσουν στα αγγεία του εγκεφάλου.

Το εμβόλιο έχει μέχρις στιγμής δοκιμαστεί σε 341 άτομα. Το 57% της υποομάδας καπνιστών που ανέπτυξαν τα περισσότερα αντισώματα απείχαν από το κάπνισμα για 24 συνεχείς εβδομάδες. Ωστόσο, το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος στα άτομα που εμβολιάστηκαν ήταν σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έκαναν εικονικό εμβόλιο (40% έναντι 31%).

Το NicVax της Nabi Biopharmaceutical περιέχει ένα παράγωγο της νικοτίνης συνδεδεμένο με μια πρωτεΐνη φορέα. Το ανοσοποιητικό σύστημα εκλαμβάνει το συνδυασμό αυτό ως απειλή και παράγει αντισώματα κατά της νικοτίνης.

Στη μικρή μελέτη που εξέτασε την ασφάλεια του εμβολίου, ποσοστό διακοπής του καπνίσματος στην υποομάδα που εμβολιάστηκε με την ισχυρότερη δόση ήταν 33%, συγκριτικά με 9% στην ομάδα του εικονικού εμβολίου.

To TA-NIC της Xenova Orap PLC συνδυάζει ένα παράγωγο της νικοτίνης με μια γενετικά τροποποιημένη τοξίνη του μικροβίου της χολέρας, ώστε να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων κατά της νικοτίνης.

Από τους καπνιστές που εμβολιάστηκαν με τις ισχυρότερες δόσεις, το 38% εξακολουθούσε να απέχει από το κάπνισμα 12 μήνες μετά τον εμβολιασμό, συγκριτικά με το 8% στην ομάδα του εικονικού εμβολίου.

Πάντως, όπως διευκρινίζει στο περιοδικό ο Ελβετός καθηγητής Ζακ Κορνού, επικεφαλής της έρευνας για το NicQb, το εμβόλιο κατά της νικοτίνης θα προσφέρει στους καπνιστές μια πρόσθετη βοήθεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι θαυματουργή θεραπεία. «Ο καπνιστής πρέπει να είναι αποφασισμένος ότι θέλει να κόψει το τσιγάρο, πριν κάνει το εμβόλιο» τονίζει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024