Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο είδος δελφινιού ανακαλύφθηκε έπειτα από 30 χρόνια

Νέο είδος δελφινιού ανακαλύφθηκε έπειτα από 30 χρόνια

Ένα νέο είδος δελφινιού αναγνωρίστηκε στα παράκτια ύδατα της βόρειας Αυστραλίας. Το «σιμοπτέρυγο αυστραλιανό δελφίνι» ήταν γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα οι ζωολόγοι πίστευαν ότι ανήκε στο ίδιο είδος με το εξαιρετικά σπάνιο ιραουάντι της Ασίας.

36

Ένα νέο είδος δελφινιού -το πρώτο εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες- αναγνωρίστηκε στα παράκτια ύδατα της βόρειας Αυστραλίας.

Το «σιμοπτέρυγο αυστραλιανό δελφίνι» ήταν γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα οι ζωολόγοι πίστευαν ότι ανήκε στο ίδιο είδος με το εξαιρετικά σπάνιο δελφίνι ιραουάντι, το οποίο ζει σε ποτάμια και παράκτια ύδατα της Ασίας και της Αυστραλίας.

«Υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές ανάμεσα στους δύο πληθυσμούς οι οποίες δεν είχαν αναγνωριστεί μέχρι τώρα αλλά επιβεβαιώθηκαν με εξετάσεις του DNA» αναφέρει η Ισαμπέλ Μπίσλι του Πανεπιστημίου James Cook στο Κουίνλαντ.

H Μπίσλι και συνεργάτες της συνέκριναν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των δύο ειδών και εντόπισαν διαφορές στο κρανίο, το ραχιαίο και τα πλευρικά πτερύγια. Επιπλέον, το σιμοπτέρυγο δελφίνι παρουσίαζε μεγαλύτερη ποικιλία χρωματισμών, από σκούρο καφέ έως άσπρο, συγκριτικά με το άσπρο ιραουάντι.

Πάντως επειδή και τα δύο είδη ζουν στα ρηχά, αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, κυρίως από τα δίχτυα και τη διέλευση σκαφών.

Οι ερευνητές πιστεύουν όττι ο σιμοπτέρυγος (snubfin) ζει και έξω από τη Νέα Γουινέα, ωστόσο δεν γνωρίζουν πόσα δελφίνια του είδους υπάρχουν συνολικά. Πάντως μια ομάδα 200 ατόμων πιστεύεται ότι ζει έξω από το Τάουνσβιλ του Κουινσλαντ.

Το δελφίνι ιραουάντι (Orcaella brevirostris) είναι εξαιρετικά σπάνιο -η WWF εκτιμά ότι λιγότερα από 1.000 έχουν απομείνει στα ποτάμια και τα παράκτια ύδατα της Ταϊλάνδης, του Βιετνάμ και της Καμπότζης.

Το νέο είδος ονομάστηκε επίσημα Orcaella heinsohni, προς τιμήν του επιστήμονα Τζορτζ Χέινσον, ο οποίος εξέεταζε νεκρά δελφίνια που ξεβράζονταν στις αυστραλιανές ακτές τη δεκαετία του 1960 και 1970. Τα στοιχεία που συνέλεξε βοήθησαν στην αναγνώριση του νέου είδους.

Σύμφωνα με τον κλασσικό ορισμό του είδους, δύο οργανισμοί ανήκουν στο ίδιο είδος όταν μπορούν να διασταυρωθούν και να δώσουν γόνιμους απογόνους. Επειδή αυτού του είδους οι διασταυρώσεις δεν είναι πάντα εύκολο να δοκιμαστούν, τα είδη ορίζονται συχνά με βάση τα μορφολοικά και γενετικά χαρακτηριστικά τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024