Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητό αίμα παράγεται στο εργαστήριο από εμβρυϊκά κύτταρα

Τεχνητό αίμα παράγεται στο εργαστήριο από εμβρυϊκά κύτταρα

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν μια τεχνική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε μεγάλες ποσότητες, χρησιμοποιώντας ως αρχικό υλικό εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην μαζική παραγωγή αίματος για μεταγγίσεις.

36

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανέπτυξαν μια τεχνική για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε μεγάλες ποσότητες, χρησιμοποιώντας ως αρχικό υλικό εμβρυικά βλαστικά κύτταρα. Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην μαζική παραγωγή κυττάρων του αίματος για μεταγγίσεις.

Αίμα που παράγεται στο εργαστήριο θα μπορούσε στο μέλλον να καταστήσουν περιττές τις αιμοληψίες, οι οποίες αφενός δεν επαρκούν, αφετέρου ενέχουν τον θεωρητικό κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Ωστόσο, οι έρευνητές του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη διευκρινίζουν ότι απαιτούνται ακόμα αρκετά χρόνια ερευνών πριν μπορέσουν να παράγουν ερυθροκύτταρα σε τόσο μεγάλες ποσότητες.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομάδα του Αντριου Ελέφαντι κατάφερε να μετατρέψει ανώριμα εμβρυικά κύτταρα σε ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους χημικούς παράγοντες. Αν και ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο και στο παρελθόν, η παραγωγή τους ήταν πολύ βραδύτερη και απαιτούσε τη χρήση πολλών ουσιών ζωικής προέλευσης.

Αντί να χρησιμοποιήσει ζωικά συστατικά ως θρεπτικό υλικό για την καλλιέργεια των κυττάρων, η αυστραλιανή ομάδα χρησιμοποίησε ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών, αμινοξέων και λιπαρών. Στο σύστημα υπήρχε αλβουμίνη από ορό αίματος αγελάδας, η οποία θα μπορούσε όμως να αντικατασταθεί από συνθετική αλβουμίνη.

Το σημαντικό στοιχείο της έρευνας, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Blood, είναι ότι παρόμοιες μεθοδολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαφοροποίηση των βλαστικών κυττάρων σε άλλου είδους εξειδικευμένα κύτταρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024