Χημικά εναντίων ανδρών

Πλαστικά και καλλυντικά ίσως βλάπτουν τα αγόρια πριν γεννηθούν

Πλαστικά και καλλυντικά ίσως βλάπτουν τα αγόρια πριν γεννηθούν
Πανταχού παρόντα προϊόντα ίσως είναι βλαπτικά   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Νέα Υόρκη
Χημικά που απαντώνται σε κάθε είδους εύκαμπτο πλαστικό, καθώς και σε ορισμένα καλλυντικά, διαταράσσουν την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών στα αγόρια πριν ακόμα γεννηθούν, προκύπτει από έρευνα στη Βρετανία.

Από παλαιότερες έρευνες υπήρχαν ήδη ενδείξεις ότι ορισμένες φθαλικές ενώσεις μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, βλάπτουν το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών, επηρρεάζουν το σπέρμα και μειώνουν τη γονιμότητα.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι φθαλικές ενώσεις βλάπτουν τα έμβρυα ακόμα και σε επίπεδα που απαντώνται στην καθημερινή ζωή.

Όπως ανφέρει ο Guardian, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη μέτρησαν τα επίπεδα εννέα φθαλικών ενώσεων σε 134 αγόρια και τις μητέρες τους . Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα ήταν πιθανότερο να έχουν αποκτήσει γιους με μικρούς όρχεις ή κρυψορχία, κοντά πέη, ή μικρή απόσταση ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Είναι πιθανό ότι οι φθαλικές ενώσεις μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στα αρσενικά έμβρυα και προκαλούν έτσι εκθήλυνση, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε μελέτες με ζώα. Πολλές φθαλικές ενώσεις ήδη απαγορεύονται.

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στην παραγωγή παιχνιδιών, ιατρικού εξοπλισμού, χρωμάτων, μελανιών, βερνικιού νυχιών, αποσμητικών και σαμπουάν, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς, η νέα μελέτη, που θα δημοσιευθεί στο Environmental Health Perspectives και θα παρουσιαστεί σε συνέδριο στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις συνομιλίες για τη νέα ευρωπαϊική νομοθεσία που θα καλύπτει τα βιομηχανικά χημικά.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη