Τα γεννητούρια του στρίγκοπα

Τρεις ακόμα νεοσσοί για τον σπάνιο παπαγάλο κάκαπο της Νέας Ζηλανδίας

Τρεις ακόμα νεοσσοί για τον σπάνιο παπαγάλο κάκαπο της Νέας Ζηλανδίας
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος φροντίζουν κάθε κα  
in.gr audio player
Ουέλινγκτον
Τρεις παράξενοι νεοσσοί που γεννήθηκαν πρόσφατα σε ένα απομονωμένο νησί έξω από τη Νέα Ζηλανδία αυξάνουν στους 86 το συνολικό αριθμό των παπαγάλων κάκαπο (στρίγκωψ ο αβρόπτιλος), από τα σπανιότερα πτηνά του κόσμου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μόλις 51 στρίγκοπες είχαν απομείνει στα μικρά νησιά νότια της Νέας Ζηλανδίας. Όμως τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυξάνεται, χάρη σε ένα πρόγραμμα προστασίας που ασχολείται με κάθε ένα από τα σπάνια πουλιά ξεχωριστά.

Ο στρίγκωψ ο αβρόπτιλος, είδος υπό εξαφάνιση, είναι ένας μεγαλόσωμος, πράσινος, νυχτόβιος παπαγάλος που αντί να πετά σκαρφαλώνει στα δέντρα. Η αγαπημένη του τροφή είναι οι καρποί του δέντρου ρίμου

Όπως αναφέρει το BBC, τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο οι υπεύθυνοι του προγράμματος εντόπισαν 25 αβγά στις φωλιές των πουλιών. Από τα αβγά αυτά τα δέκα περιείχαν έμβρυα, τρία έχουν ήδη εκκολαφθεί και πέντε ακόμα επωάζονται.

Προκειμένου να προστατευθούν τα αβγά και οι νεοσσοί, η φροντίδα είναι αδιάκοπη. Κάθε βράβυ, ένα ή δύο άτομα κατασκηνώνουν έξω από κάθε φωλιά και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να πλησιάσουν. Όταν η μητέρα βγει απο τη φωλιά, περνά μέσα από μια υπέρυθρη δέσμη και ενεργοποιεί έτσι έναν συναγερμό.

Με τη μητέρα να έχει πια απομακρυνθεί, οι ερευνητές επιθεωρούν τη φωλιά, εξετάζουν τους νεοσσούς και τοποθετούν θερμοφόρες κάτω από τα αβγά για να μη διακοπεί η επώαση.

Οι υπεύθυνοι προσέχουν όμως και τα ενήλικα πουλιά και προσέχουν μήπως ξύνονται υπερβολικά, σημάδι ότι έχουν προσβληθεί από παράσιτα -οι κακάπο που ξύνονται μετά μανίας ορισμένες φορές σπάνε κατά λάθος και τα αυγά τους.

Χάρη στη φροντίδα των ανθρώπων, οι κάκαπο ίσως ξεπεράσουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Αν οι τρεις νεοσσοί και οι πέντε ακόμα που αναμένοναι επιζήσουν όλοι, ο πληθυσμός του στρίγκοπα θα είναι ο μεγαλύτερος εδώ και 25 χρόνια.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη