Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ωκεανοί θα παρατείνουν την παγκόσμια θέρμανση για αιώνες

Οι ωκεανοί θα παρατείνουν την παγκόσμια θέρμανση για αιώνες

Ακόμα και αν καύση ορυκτών καυσίμων σταματούσε σήμερα, η παγκόσμια θέρμανση θα συνεχιζόταν για ακόμα έναν αιώνα και η στάθμη των ωκεανών θα ανέβαινε για πολύ περισσότερο, αποκαλύπτουν δύο μελέτες που δημοσιεύονται την Παρασκευή στο Science.

36

Ακόμα και αν καύση ορυκτών καυσίμων σταματούσε σήμερα, η παγκόσμια θέρμανση θα συνεχιζόταν για ακόμα έναν αιώνα και η στάθμη των ωκεανών θα ανέβαινε για πολύ περισσότερο, αποκαλύπτουν δύο μελέτες που δημοσιεύονται την Παρασκευή στο Science.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι ωκεανοί αργούν να «αντιδράσουν» σε αλλαγές στην ατμόσφαιρα επειδή απορροφούν θερμότητα πιο αργά από ό,τι ο αέρας. Νέα υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύχτθηκαν στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR) στο Κολοράντο επέτρεψαν να υπολογιστεί κατά προσέγγιση η επίδραση αυτή.

Η πρώτη ομάδα εξέτασε τι θα συνέβαινε στον πλανήτη αν η συγκέντρωση των αερίων του θερνοκηπίου στην ατμόσφαιρα παρέμενε σταθερή στα επίπεδα του 2004. Ένα τέτοιο σενάριο προφανώς είναι υπερβολικά αισιόδοξο.

Το διοξείδιο του άνθρακα που υπήρχε ήδη στην ατμόσφαιρα εκείνη τη χρονιά θα αύξανε τη θερμοκρασία κατά ακόμα 0,5 βαθμούς Κελσίου έως στο τέλος του αιώνα, μια άνοδος αντίστοιχη με αυτή που παρατηρήθηκε στον 20ό αιώνα.

Όμως καθώς οι ωκεανοί θα συνέχισαν να διαστέλλονται από την άνοδο της θερμοκρασίας, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως θα αυξανόταν κατά 10 εκατοστά έως το 2100 και θα συνέχιζε να ανεβαίνει για πολύ ακόμα. Αν ληφθεί υπόψη η τήξη των πάγων, η άνοδος ίσως θα έφτανε τα 30 εκατοστά.

«Ο κόσμος νομίζει ότι δέκα με 30 εκατοστά δεν είναι πολύ, αλλά μια σχετικά μικρή μέση άνοδος στα επίπεδα της θάλασσας εκδηλώνεται με εξαιρετικά μεγάλες πλυμμηρίδες και ξεσπασματα σε καταιγίδες» σχολιάζει στο Nature.com ο Ζεράρντ Μελ, επικεφαλής της ομάδας.

Σε μια δεύτερη, συμπληρωματική μελέτη, ο Τομ Ουίγκλι, επίσης του NCAR, χρησιμοποίησε ένα απλούστερο μοντέλο για να εξετάσει αν διατηρούνταν σταθερές όχι οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά ο ρυθμός εκπομπής τους από τη βιομηχανία. Το σενάριο αυτό δίνει μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 έως 6 βαθμούς Κελσίο, πρόβλεψη που βρίσκεται μέσα στα όρια που έχει προβλέψει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Η μελέτη του Ουίγλι, που βασίστηκε σε μια επίσης υπεραισιόδοξη υπόθεση, προβλέπει επίσης ότι η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 25 εκατοστά ανά αιώνα.

Και οι δύο έρευνες δείχνουν καθαρά ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης είναι αναπόφευκτες. «Και όσο περιμένουμε, τόσο χειρότερο θα γίνεται» προειδοποιεί ο Μελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024