Ματιές στο αόρατο

Τον πρώτο «σκοτεινό γαλαξία» ίσως εντόπισαν οι αστρονόμοι

Τον πρώτο «σκοτεινό γαλαξία» ίσως εντόπισαν οι αστρονόμοι
Η περιοχή του ουρανού που καταλαμβάνει ο αόρατος VIRGOHI2   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Λονδίνο
Ένας κυριολεκτικά αόρατος γαλαξίας που στερείται άστρων ίσως εντοπίστηκε στον αστερισμό της Παρθένου, σε απόσταση 50 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η ανακάλυψη του πρώτου σκοτεινού γαλαξία θα επιβεβαίωνε την κρατούσα θεωρία για το σχηματισμό των γαλαξιών.

Οι σκοτεινοί γαλαξίες είναι σώματα των οποίων η ύπαρξη προβλέπεται από τη θεωρία, αλλά ουδέποτε έχουν παρατηρηθεί -αφού εξ ορισμού δεν εκπέμπουν φως. Οι σκοτεινοί γαλαξίες δεν περιέχουν άστρα και αποτελούνται από υδρογόνο και από τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη».

Αν και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι είναι η σκοτεινή ύλη, η ύπαρξή της προβλέπεται από τα κοσμολογικά μοντέλα. Χωρίς τη βαρυτική έλξη της σκοτεινής ύλης, οι γαλαξίες θα διαλύονταν καθώς περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα.

Οι φυσικοί πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος είναι πέντε φορές περισσότερη από την κανονική ύλη, ενώ οι σκοτεινοί γαλαξίες είναι έως και εκατό φορές περισσότεροι από τους ορατούς γαλαξίες.

Όπως αναφέρει την Τετάρτη το NewScientist.com, παλαίτερες ανακοινώσεις για την ανακάλυψη του πρώτου σκοτεινού γαλαξία είχαν τελικά διαψευστεί, καθώς η μετέπειτα προσεκτική παρατήρηση αποκάλυψε ότι οι επίμαχοι γαλαξίες περιείχαν τελικά άστρα.

Ο σκοτεινός γαλαξίας της Παρθένου ανακαλύφθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μίντσιν του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στη Βρετανία. Οι ερευνητές αρχικά σάρωσαν τον αστερισμό της Παρθένου με ένα ραδιοτηλεσκόπιο προκειμένου να ανιχνεύσουν νέφη υδρογόνου, τα οποία εκπέμπουν ακτινοβολία σε χαρακτηρηστικό μήκος κύματος. Αφού εντόπισαν το νέφος VIRGOHI21, επιβεβαίωσαν ότι δεν περιείχε άστρα παρατηρώντας το με ισχυρό οπτικό τηλεσκόπιο.

Το νέφος περιέχει αρκετό υδρογόνο για να δημιουργήσει 100 εκατομμύρια Ήλιους, εκτιμούν οι ερευνητές. Όμως η περιστροφή και η ταχύτητα κίνησης του νέφους υποδεικνύουν ότι η συνολική του μάζα πρέπει να είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη -αυτό που φαίνεται να λείπει είναι η σκοτεινή ύλη του γαλαξία.

Αν ηγ ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, αναμένεται να γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τους κοσμολόγους, καθώς θα επιβεβαίωνε ότι η πρόβλεψή τους για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης, που συγκρατεί το σχήμα των γαλαξιών, ήταν τελικά αληθινή.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη