Καρκινογόνες σάλτσες

Εκτός αγοράς τρία επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών προϊόντα

Εκτός αγοράς τρία επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών προϊόντα
Δύο προϊόντα έχουν ήδη αποσυρθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ   (Φωτογραφία:  Icon )
in.gr audio player
Αθήνα
Αποσύρονται από την ελληνική αγορά σάλτσες που περιέχουν την καρκινογόνο χρωστική ουσία Sudan 1. Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αποσυρθεί δύο προϊόντα, ενώ στον κατάλογο των απαγορευμένων τροφίμων προστέθηκε ακόμη μία σάλτσα που χρησιμοποιεί γνωστή αλυσίδα εστιατορίων.

Ο ΕΦΕΤ πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό προϊόντων που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, ενώ σύμφωνα με το Βήμα διερευνάται αν κυκλοφορούν στην Ελλάδα συσκευασίες μελιού επιβαρημένες με το επίσης καρκινογόνο παραδιχλωροβενζόλιο.

Μέχρι τώρα έχουν αποσυρθεί από την αγορά δύο προϊόντα. Πρόκειται για τη σάλτσα Worcester Sauce της εταιρείας Premier Foods, καθώς και για τη Seafood Sauce της εταιρείας Unilever.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, από την κυκλοφορία αποσύρονται και οι σάλτσες Dijon της σκωτσέζικης εταιρείας McCormick, καθώς κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται η σάλτσα Worcester Sauce, η οποία εμπεριέχει την επίμαχη ουσία. Στην Ελλάδα τέτοιες σάλτσες χρησιμοποιούνταν από την αλυσίδα εστιατορίων McDonalds.

Σύμφωνα με τον διευθυντή μάρκετινγκ της εταιρείας Ν.Αϊδίνη, η επιχείρηση προχώρησε σε απόσυρση των προϊόντων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ν.Κατσαρός, αν και η εταιρεία είχε πληροφορήσει τον Φορέα ότι θα προχωρήσει σε απόσυρση της επίμαχης σάλτσας, δεν τον έχει ακόμη επισήμως ενημερώσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τις συνολικές ποσότητες που αποσύρθηκαν.

Ο κατάλογος πάντως με τα τρόφιμα που κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών ενδέχεται να μεγαλώσει, καθώς στη Βρετανία, απ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα, τα προϊόντα με την επίμαχη ουσία έχουν ξεπεράσει τα 400, ενώ η αρμόδια βρετανική υπηρεσία (FSA) αναφέρει ότι περισσότερες από 300 εταιρείες τροφίμων εμπλέκονται στην τελευταία διατροφική κρίση.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία έχει ξεσπάσει σάλος, καθώς πολιτικοί αλλά και εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων ζητούν να διεξαχθεί έρευνα γιατί η επικίνδυνη χρωστική δεν ανιχνεύθηκε νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν προειδοποιήσεις εδώ και τουλάχιστον ένα έτος ότι το Sudan 1 είναι πιθανό να έχει εισαχθεί στην τροφική αλυσίδα.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη