Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκτός αγοράς τρία επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών προϊόντα

Εκτός αγοράς τρία επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών προϊόντα

Αποσύρονται από την ελληνική αγορά σάλτσες που περιέχουν την καρκινογόνο χρωστική ουσία Sudan 1. Από τα σούπερ μάρκετ έχουν αποσυρθεί δύο προϊόντα, ενώ στον κατάλογο των απαγορευμένων τροφίμων προστέθηκε και μία σάλτσα που χρησιμοποιεί γνωστή αλυσίδα εστιατορίων.

43

Αποσύρονται από την ελληνική αγορά σάλτσες που περιέχουν την καρκινογόνο χρωστική ουσία Sudan 1. Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αποσυρθεί δύο προϊόντα, ενώ στον κατάλογο των απαγορευμένων τροφίμων προστέθηκε ακόμη μία σάλτσα που χρησιμοποιεί γνωστή αλυσίδα εστιατορίων.

Ο ΕΦΕΤ πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό προϊόντων που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, ενώ σύμφωνα με το Βήμα διερευνάται αν κυκλοφορούν στην Ελλάδα συσκευασίες μελιού επιβαρημένες με το επίσης καρκινογόνο παραδιχλωροβενζόλιο.

Μέχρι τώρα έχουν αποσυρθεί από την αγορά δύο προϊόντα. Πρόκειται για τη σάλτσα Worcester Sauce της εταιρείας Premier Foods, καθώς και για τη Seafood Sauce της εταιρείας Unilever.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, από την κυκλοφορία αποσύρονται και οι σάλτσες Dijon της σκωτσέζικης εταιρείας McCormick, καθώς κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται η σάλτσα Worcester Sauce, η οποία εμπεριέχει την επίμαχη ουσία. Στην Ελλάδα τέτοιες σάλτσες χρησιμοποιούνταν από την αλυσίδα εστιατορίων McDonalds.

Σύμφωνα με τον διευθυντή μάρκετινγκ της εταιρείας Ν.Αϊδίνη, η επιχείρηση προχώρησε σε απόσυρση των προϊόντων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ν.Κατσαρός, αν και η εταιρεία είχε πληροφορήσει τον Φορέα ότι θα προχωρήσει σε απόσυρση της επίμαχης σάλτσας, δεν τον έχει ακόμη επισήμως ενημερώσει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τις συνολικές ποσότητες που αποσύρθηκαν.

Ο κατάλογος πάντως με τα τρόφιμα που κρίνονται επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών ενδέχεται να μεγαλώσει, καθώς στη Βρετανία, απ όπου ξεκίνησε το πρόβλημα, τα προϊόντα με την επίμαχη ουσία έχουν ξεπεράσει τα 400, ενώ η αρμόδια βρετανική υπηρεσία (FSA) αναφέρει ότι περισσότερες από 300 εταιρείες τροφίμων εμπλέκονται στην τελευταία διατροφική κρίση.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία έχει ξεσπάσει σάλος, καθώς πολιτικοί αλλά και εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων ζητούν να διεξαχθεί έρευνα γιατί η επικίνδυνη χρωστική δεν ανιχνεύθηκε νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν προειδοποιήσεις εδώ και τουλάχιστον ένα έτος ότι το Sudan 1 είναι πιθανό να έχει εισαχθεί στην τροφική αλυσίδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024