Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες τρόφιμα στη Βρετανία με καρκινογόνο χρωστική - Έλεγχοι του ΕΦΕΤ στην Ελλάδα

Δεκάδες τρόφιμα στη Βρετανία με καρκινογόνο χρωστική – Έλεγχοι του ΕΦΕΤ στην Ελλάδα

Προϊόντα τροφίμων κόστους εκατομμυρίων ευρώ αποσύρθηκαν από τα καταστήματα της Βρετανίας όταν διαπιστώθηκε ότι περιέχουν την πιθανώς καρκινογόνο χρωστική Sudan 1 (ερυθρό του Σουδάν), η οποία χρησιμοποιήθηκε περάνομα για το χρωματισμό του τσίλι.

36

Προϊόντα τροφίμων κόστους εκατομμυρίων ευρώ αποσύρθηκαν από τα καταστήματα της Βρετανίας όταν διαπιστώθηκε ότι περιέχουν την πιθανώς καρκινογόνο χρωστική Sudan 1 (ερυθρό του Σουδάν), η οποία χρησιμοποιήθηκε περάνομα σε τρίτες χώρες για το χρωματισμό του εξαγόμενου τσίλι.

Στην Ελλάδα, αναφέρουν Τα Νέα τη Δευτέρα, κυκλοφορεί ένα μόνο «ύποπτο» προϊόν, η η σάλτσα για σαλάτες Worcester Sauce. Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ δήλωσε ότι θα ζητήσει από την εταιρεία που το εισάγει δείγμα για ανάλυση και θα συστήσει στους καταναλωτές να το αποφεύγουν.

Ο ΕΦΕΤ συνεχίζει την έρευνά του προκειμένου να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα που περιέχουν την ίδια ουσία και ίσως έχουν εισαχθεί στην αγορά μας, όπως συσκευασίες με κινέζικα μακαρόνια νουντλς, κατεψυγμένα γεύματα, ντρέσινγκ σαλάτας, μαγιονέζες, έτοιμες κινέζικες σάλτσες και σάλτσες σε σκόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεργασία με τον εισαγωγέα και παρά το γεγονός πως η συγκεκριμένη σάλτσα χρησιμοποιείται και σε έτοιμα φαγητά, οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά δεν εισάγονται στη χώρα μας.

Η πλήρης λίστα των προϊόντων που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) περιλαμβάνει σάλτσες, σούπες, πίτσες και προμαγειρεμένα φαγητά. Μπορείτε να τη δείτε εδώ. Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τα μέτρα λαμβάνονται «για προληπτικούς λόγους».

Το Sudan 1 είναι μια συνθετική, κόκκινη χρωστική ουσία, που χρησιμοποιείται για να χρωματίζει βιομηχανικά προϊόντα, όπως διάφορα διαλυτικά, λάδια και κεριά, πετρέλαιο, καθώς και βερνίκια παπουτσιών και πατωμάτων. Η Διεθνής Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Oργανισμό Υγείας, το έχει κατατάξει στις καρκινογόνες ουσίες «τρίτης τάξεως», δηλαδή στις πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Το Sudan 1 μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των κυττάρων, εάν καταναλωθεί.

Το Sudan 1 χρησιμοποιείται ως χρωστική σε ορισμένες σκόνες τσίλι που παράγονται στην Ινδία και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Αν και οι εισαγωγές σκόνης τσίλι με Sudan1 έχουν απαγορευθεί στη Βρετανία και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) από τον Ιούλιο του 2003, πιστεύεται πως η παρτίδα που δημιούργησε τώρα το πρόβλημα εισήχθη πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Η FSA γνώριζε από τις 7 Φεβρουαρίου ότι το Sudan 1 πιθανώς έχει εισέλθει στην τροφική αλυσίδα: την είχε ενημερώσει μία ιταλική εταιρεία που εισάγει την σάλτσα Worcester και το εντόπισε σε αναλύσεις ρουτίνας που πάντοτε γίνονται πριν από τη χρήση ενός προϊόντος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024