Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να αγοράσετε για τα Χριστούγεννα

Δέκα πράγματα που δεν πρέπει να αγοράσετε για τα Χριστούγεννα

Τα δώρα πολυτελείας από κόκκινο κοράλι, ελεφαντόδοντο, ή μαλλί από θιβετιανή αντιλόπη, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δαγραφούν από τη λίστα των χριστουγεννιάτικων αγορών ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον από το παράνομο εμπόριο, συστήνει η WWF.

36

Τα δώρα πολυτελείας από κόκκινο κοράλι, ελεφαντόδοντο, ή μαλλί από θιβετιανή αντιλόπη θα πρέπει να δαγραφούν από τη λίστα των χριστουγεννιάτικων αγορών ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον από το παράνομο εμπόριο, συστήνει η WWF.

Η περιβαλλοντική οργάνωση, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, δημοσιοποίησε την Τρίτη μια λίστα με δέκα είδη προϊόντων που οι καταναλωτές θα πρέπει να αποφύγουν, τουλάχιστον αν δεν φέρουν ειδική σήμανση που πιστοποιεί την προέλευσή τους.

Η οργάνωση, με έδρα το Γλαντ της Ελβετίας, συνιστά να αποφύγουμε οποιοδήποτε προϊόν προέρχεται από τίγρεις -καθώς και τις ίδιες τις τίγρεις ως κατοικίδια- δεδομένου ότι στη φύση έχουν απομείνει μόλις 5.000 από τα αιλουροειδή και το εμπόδιο προϊόντων από τίγρη απαγορεύεται διεθνώς.

Τα αντικείμενα από ελεφαντόδοντο επίσης πρέπει να διαγραφεί από τη λίστα των γιορτών, καθώς συνήθως προέρχονται από λαθρέμπορους.

«Η συνεχιζόμενη ύπαρξη των παράνομων αγορών ελεφαντόδοντων, ειδικά στην Αφρική και την Ασία, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες απειλές κατά των ελεφάντων, ειδικά στη δυτική και κεντρική Αφρική» εξηγεί η ανακοίνωση της WWF.

H οργάνωση συνιστά επίσης να αποφεύγονται αξεσουάρ από κέλυφος υδρόβιας χελώνας, καθώς έξι από τα δέκα είδη θαλάσσιων χελωνών τελούν είτε υπό κίνδυνο ή απειλούνται με εξαφάνιση. Το διεθνές εμπόριο απαγορεύεται.

Επίσης, οι γυναίκες θα πρέπει να αποφύγουν τα κασκόλ από μαλλί θιβετιανής αντιλόπης, καθώς το άγριο ζώο πρέπει να σκοτωθεί προκειμένου να κουρευτεί.

Το κόκκινο κοράλι επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα, καθώς έχει πλέον εξαφανιστεί τοπικά από τη Μεσόγειο λόγω της υπεραλίευσης. Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν κοραλένια κοσμήματα μόνο εφόσον φέρουν την ειδική ετικέτα CITES (Convention on International Trade in Endangered Species), της συνθήκης του ΟΗΕ για το εμπόριο απειλούμενων ειδών.

Ομοίως, μαύρο χαβιάρι πρέπει να αγοράζεται μόνο από καταστήματα και μόνο εφόσον φέρει την ετικέτα CITES -ο οξύρυγχος, το ψάρι που δίνει το μαύρο χαβιάρι, απειλείται στην Κασπία από τους παράνομους αλιείς.

Η ετικέτα CITES θα πρέπει επίσης να υπάρχει επίσης σε κάθε προϊόν από δέρμα κροκόδειλου, καθώς πιστοποιεί ότι το ζώο προήλθε από εκτροφείο και όχι από τη φύση.

Η οργάνωση αναφέρεται επίσης στους διασκοσμητικούς κάκτους, επισημαίνοντας ότι για πολλά είδη το διεθνές εμπόριο απαγορεύεται. «Υπάρχει μια ακμάζουσα παράνομη αγορά που εξαφανίζει τους ενδημικούς πληθυσμούς, κυρίως στο Μεξικό» αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, η WWF συνιστά στους αγοραστές να αποφύγουν ηλεκτρονικές συσκευές όπως οι τηλεοράσεις και τα στερεοφωνικά, καθώς είναι γενικά ενεργοβόρες και καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν παραμένουν σε κατάσταση αναμονής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024