Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μισό κεφάλι ψηλότερη η νέα γενιά Ελλήνων

Μισό κεφάλι ψηλότερη η νέα γενιά Ελλήνων

Ο μέσος Έλληνας ψήλωσε οκτώ εκατοστά και πάχυνε έξι κιλά κατά την εικοσαετία 1970-1990, προκύπτει από έρευνα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Όμως οι Έλληνες είναι και ο πιο παχύσαρκος πληθυσμός στην Ευρώπη.

36

Ο μέσος Έλληνας ψήλωσε οκτώ εκατοστά και πάχυνε έξι κιλά κατά την εικοσαετία 1970-1990, προκύπτει από έρευνα του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Το 1968, το μέσο ύψος των ανδρών ήταν 1,76 μέτρα στον αστικό πληθυσμό και 1,75 μέτρα στον αγροτικό. Σήμερα το μέσο ύψος έχει αυξηθεί στα 1,84 μέτρα. Το μέσο σωματικό βάρος, αντίστοιχα, αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα από τα 67,2 κιλά περίπου στα 73 κιλά.

«Οι Έλληνες μετά το 1950 αρχίζουν να κερδίζουν βάρος, όπως ακριβώς συνέβη στις λιγότερες ανεπτυγμένες χώρες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ο πληθυσμός ακολουθεί καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη διατροφή. Κατά την εικοσετία 1970 – 1990 παρατηρούμε, αντίστοιχα, αύξηση ύψους» αναφέρει στα Νέα ο Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Αθήνας και επικεφαλής της μελέτης.

Η έρευνα, με τίτλο Ανάστημα, Βάρος και Παχυσαρκία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 800 νεοσυλλέκτων από το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του 401 ΓΣΝΑ και το Τμήμα Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ.

Οι μετρήσεις πάντως έδειξαν ότι παρόλο που ο σωματότυπος του Έλληνα αλλάζει, ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) παραμένει σταθερός. Ο δείκτης αυτός ισούται με το σωματικό βάρος δια το τετράγωνο του ύψους και αν υπερβαίνει μια ορισμένη τιμή το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

Ο δείκτης παραμένει σταθερός «επειδή οι Έλληνες είχαν κερδίσει βάρος, παράλληλα όμως ψήλωσαν» εξηγεί ο κ. Τριχόπουλος.

Ο καθηγητής προειδοποιεί όμως ότι ο μέσος δείκτης μάζας σώματος στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς η αυξητική πορεία του αναστήματος φαίνεται να σταθεροποιείται, ενώ η κατανάλωση θερμίδων παραμένει υψηλή.

«Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πιο παχύσαρκοι στην Ευρώπη» επισημαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024