Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσουνάμι από τα Κανάρια Νησιά θα μπορούσε να ισοπεδώσει τις ανατολικές ΗΠΑ

Τσουνάμι από τα Κανάρια Νησιά θα μπορούσε να ισοπεδώσει τις ανατολικές ΗΠΑ

Αν το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στα Κανάρια Νησιά καταρρεύσει, ένα τσουνάμι ύψους 100 μέτρων θα πλήξει εντός δέκα ωρών την ανατολική ακτογραμμή της Αμερικής, κατακλύζοντας τα πάντα σε βάθος χιλιομέτρων, προειδοποίησε επιστήμονας σε συνέδριο καταστροφών.

36

Αν το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στα Κανάρια Νησιά καταρρεύσει, ένα τσουνάμι ύψους 100 μέτρων θα πλήξει εντός δέκα ωρών την ανατολική ακτογραμμή της Αμερικής, κατακλύζοντας τα πάντα σε βάθος χιλιομέτρων.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ενήμερη για τον κίνδυνο. Είμαι σίγουρος ότι δεν το παίρνουν σοβαρά» σχολίασε στο Reuters ο Μπιλ ΜακΓουάιρ του Κέντρου Έρευνας Benfield Grieg. «Οπωσδήποτε θα πρέπει να ανησυχούν, όπως πρέπει να ανησυχούν και οι νησιωτικές κοινότητες της Καραΐβικής» είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίου τον περασμένο Αύγουστο για τις φυσικές καταστροφές.

Το Κούμπρε Βιέχα («γέρικη κορυφή») βρίσκεται στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων. Είναι ενεργό και εκρήγνυται κάθε 25 με 200 χρόνια.

Το 1949, ένα τμήμα του ηφαιστείου σε μέθεθος μικρού νησιού άρχισε να υποχωρεί στον ωκεανό. Κάποια στιγμή, ίσως σε εκατοντάδες χρόνια, η δυτική πλαγιά θα καταρρεύσει.

Το τεράστιο κύμα που θα δημιουργηθεί -όπως το κύμα από την έκρηξη της Θήρας που κατέστρεψε τον Μινωικό πολιτισμό- θα ισοπεδώσει τα υπόλοιπα νησιά των Καναρίων εντός μίας ώρας και σε δύο ώρες θα φτάσει στις βόρειες ακτές της Αφρικής.

Επτά με δέκα ώρες αργότερα, το τσουνάμι θα χτυπήσει την Καραΐβική και τις ανατολικές ακτές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, κινούμενο με ταχύτητα αεριωθούμενου.

Στον ανοιχτό ωκεανό, το τσουνάμι θα έχει ύψος μόλις μερικά μέτρα, όμως όταν φτάσει σε αβαθή νερά θα υψωθεί σε δεκάδες μέτρα ύψος.

Οι πιο πρόσφατες ενεργοποιήσεις του Κούμπρε Βιέχα καταγράφηκαν το 1712, το 1949 και το 1971. Σήμερα το ηφαίστειο δεν παρακολουθείται, επομένως προειδοποίηση δεν θα υπάρξει.

«Κάποιος μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει όταν καταρρεύσει το Λα Πάλμα» είπε ο ΜακΓουάιρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024