Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραγδαία καθίζηση απειλεί το Πεκίνο και τους Ολυμπιακούς του 2008

Ραγδαία καθίζηση απειλεί το Πεκίνο και τους Ολυμπιακούς του 2008

Τα Ολυμπιακά έργα στο Πεκίνο κυριολεκτικά βουλιάζουν, καθώς το έδαφος συνεχίζει να υποχωρεί σε μεγάλο μέρος της Κίνας. Η καθίζηση αποτελεί «μείζον απειλή» για τους Αγώνες και οι Αρχές εγκατέστησαν σύστημα προειδοποίησης στα μεγάλα έργα της διοργάνωσης.

36

Τα Ολυμπιακά έργα στο Πεκίνο κυριολεκτικά βουλιάζουν, καθώς το έδαφος συνεχίζει να υποχωρεί σε μεγάλο μέρος της Κίνας. Ο δήμαρχος της πρωτεύουσαν ανακοίνωσε ότι η καθίζηση αποτελεί «μείζον απειλή» για τους Αγώνες και οι Αρχές εγκατέστησαν σύστημα προειδοποίησης στα μεγάλα έργα της διοργάνωσης.

Μια ρωγμή που εμφανίστηκε το 1998 και οδήγησε στο κλείσιμο ενός εργοστασίου έχει πλέον φτάσει σε μήκος τα 25 χιλιόμετρα και σύντομα θα απειλεί το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλές μεγάλες κινεζικές πόλεις βυθίζονται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω υποχώρησης του υδροφόρου ορίζοντα. Σύμφωνα με τον Ζανγκ Χονγκτάο, αναπληρωτή διευθυντή του κινεζικού Γραφείου Γεωλογικών Μελετών, η αδιάκοπη άντληση των υπόγειων υδάτων, η εξερεύνηση γεωθερμικών πόρων και η ανέγερση μεγάλων κατασκευών είναι παράγοντες που επιδεινώνουν το φαινόμενο, τόσο στο Πεκίνο όσο και σε άλλες περιοχές.

Στην κινεζική πρωτεύουσα έχει ήδη υποχωρήσει έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου 50 κτίρια, στα οποία περιλαμβάνονται και αρκετά εργοστάσια, έχουν καταστραφεί, δήλωσε ο Ουέι Λιανουέι, διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών του Πεκίνου.

Σύμφωνα με την Ημερησία του Πεκίνου, η μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί ήταν 72,2 εκατοστά. Η εφημερίδα αναφέρεται και σε μια ρωγμή που εμφανίστηκε λόγω καθίζησης στην πόλη το 1998. Σήμερα το πλάτος της έχει φτάσει τα 800 μέτρα και το μήκος της τα 25 χιλιόμετρα. Η ρωγμή βρίσκεται πλέον σε πορεία προς το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου, όπου έχουν ξεκινήσει εργασίες επέκτασης για τους Ολυμπιακούς, κόστους 2,3 δισ. δολαρίων.

Την περασμένη Πέμπτη οι Αρχές εγκαινίασαν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την πορεία των καθιζήσεων, προκειμένου «να εγγυηθούν την ασφάλεια για την πόλη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008», όπως γράφει η ημερησία. Παράλληλα ξεκίνησε γεωλογική μελέτη για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι περίπου 50 κινεζικές πόλεις, συνολικής έκτασης 48.655 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βυθίζονται. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Σανγκάη, το Τιανζίν και το Ταϊγιούαν, που έχουν υποχωρήσει κατά δύο μέτρα από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στη Σαγκάη, όπου το φαινόμενο επιδεινώνεται από την ανέγερση ουρανοξυστών, οι Αρχές έθεσαν όρια στον αριθμό των υψηλών κτιρίων που θα επιτραπεί να ανεγερθούν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024