Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κεραυνοί στον Κρόνο καταγράφηκαν για πρώτη φορά από το Cassini

Κεραυνοί στον Κρόνο καταγράφηκαν για πρώτη φορά από το Cassini

Το σκάφος Cassini, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, ανίχνευσε εκπομπές ραδιοκυμάτων που προέρχονταν από κεραυνούς στην ατμόσφαιρα. Οι παρατηρήσεις ίσως προσφέρουν στοιχεία για τους ανέμους του πλανήτη, οι οποίοι πνέουν με ταχύτητα 600 χλμ ανά ώρα.

36

Το σκάφος Cassini, που βρίσκεται πλέον σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, ανίχνευσε εκπομπές ραδιοκυμάτων που προέρχονταν από κεραυνούς στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι επιστήμονες της NASA ελπίζουν τώρα ότι οι παρατηρήσεις θα προσφέρουν νέα στοιχεία για τους αδιάκοπους ανέμους του Κρόνου, των οποίων η ταχύτητα συχνά υπερβαίνει τα 600 χλμ ανά ώρα.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για την πρώτη άμεση παρατήρηση κεραυνών στον Κρόνο, αν και το διαστημικό σκάφος Voyager είχε ανιχνεύσει έμμεσα τις εκκενώσεις κατά το πέρασμά του τη δεκαετία του 1980.

To Cassini ανίχνευσε τους κεραυνούς κατά την πλησιέστερή προσέγγισή του στον πλανήτη την 1η Ιουλίου, λίγο πριν τεθεί σε τροχιά. Οι εκπομπές ραδιοκυμάτων προέρχονταν από καταιγίδες, των οποίων η ένταση φαινόταν να μεταβάλλεται ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος του πλανήτη.

«Παρατηρήσαμε αρκετές καταιγίδες και χρησιμοποιήσαμε μεθόδους εύρεσης της κατεύθυνσης για να ανιχνεύσουμε την προέλευσή τους με καλή ανάλυση ραδιοκυμάτων» ανέφερε ο Φίλιπ Ζάρκα της αποστολής σε συνάντηση του Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι.

Η ηλεκτρομαγνητική «υπογραφή» των κεραυνών καταγράφηκε με το Επιστημονικό Όργανο Ραδιοκυμάτων και Πλάσματος του Cassini.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια ελπίζουν ότι με την ίδια μέθοδο θα διαπιστωθεί αν εκδηλώνονται κεραυνοί και στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα.

Το Cassini θα πραγματοποιήσει το πρώτο του κοντινό πέρασμα από τον Τιτάνα τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή διερευνητική συσκευή Huygens, η οποία θα προσεδαφιστεί στο φεγγάρι με αλεξίπτωτο.

Οι τελευταίες εικόνες του Τιτάνα που μετέδωσε το σκάφος δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ωκεανών από μεθάνιο. Όμως οι ωκεανοί δεν αποκλείεται να υπάρχουν και να κρύβονται πίσω από μια «ομίχλη» υδατανθράκων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024