Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το αινιγματικό μειδίαμα της Μόνα Λίζα ίσως εκμεταλλεύεται ελάττωμα των ματιών

Το αινιγματικό μειδίαμα της Μόνα Λίζα ίσως εκμεταλλεύεται ελάττωμα των ματιών

Η έκφραση στο πρόσωπο της Μόνα Λίζα αντιστέκεται σε οποιαδήποτε περιγραφή επειδή το περίγραμμα του στόματός της μεταβάλλεται λόγω τυχαίου θορύβου στην ανθρώπινη όραση, υποστηρίζουν ερευνητές. Το χαμόγελο δεν είναι διφορούμενο, απλά αλλάζει συνεχώς.

36

Η έκφραση στο πρόσωπο της Μόνα Λίζα αντιστέκεται σε οποιαδήποτε περιγραφή επειδή το περίγραμμα του στόματός της μεταβάλλεται λόγω τυχαίου θορύβου στην ανθρώπινη όραση, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Φαίνεται ότι το οπτικό μας σύστημα δεν είναι αρκετά ακριβές για να ερμηνεύσει το μειδίαμα.

Όπως εξηγεί την Πέμπτη το NewScientist.com, ο θόρυβος (παράσιτα) στις εικόνες που βλέπουμε προκύπτει από διακυμάνσεις στον αριθμό των φωτονίων που φτάνουν στον αμφιβληστροειδή, από τυχαίες ενεργοποιήσεις των φωτοευαίσθητων κυττάρων, καθώς και από ατέλειες στη λειτουργία του οπτικού νεύρου και του οπτικού φλοιού.

Ίσως λοιπόν το χαμόγελο της Μόνα Λίζα να είναι αινιγματικό επειδή φαίνεται διαρκώς να μεταβάλλεται, και όχι επειδή προσδίδει στο πορτραίτο μια σταθερή, διφορούμενη έκφραση.

Προκειμένου να διαπιστώσουν το ρόλο του θορύβου, ο Κρίστοφερ Τάιλερ και ο Λέονιντ Κόντσεβιτς του Ινστιτούτου Έρευνας Οφθαλμού Smith-Kettlewell στο Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποίησαν υπολογιστή για να εισάγουν τυχαίο ψηφιακό θόρυβο σε μια φωτογραφία του πίνακα.

Δημιούργησαν έτσι δίάφορες παραλλαγές, και ζήτησαν από 12 εθελοντές να βαθμολογήσουν την έκφραση της Μόνα Λίζα σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμών, από το χαρούμενο έως το θλιμμένο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο θόρυβος που ανασήκωνε τα άκρα των χειλιών στο πορτραίτο έκανε τη Μόνα Λίζα να φαίνεται πιο χαρούμενη, και το αντίθετο.

Υπήρχαν όμως πολλές ακόμα ποικιλίες. Στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Vision Research, οι ερευνητές παρουσιάζουν 12 «θορυβώδεις» παραλλαγές της Μόνα Λίζα, στις οποίες το χαμόγελό της φαίνεται από «ηγεμονικό» έως «μοχθηρό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024