Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμφύτευμα μικροτσίπ στον αμφιβληστροειδή αποκαθιστά μερικώς την όραση

Εμφύτευμα μικροτσίπ στον αμφιβληστροειδή αποκαθιστά μερικώς την όραση

Ελπίδες σε όσους έχουν υποστεί απώλεια όρασης εξαιτίας νοσήματος του αμφιβληστροειδoύς δίνει ένα μικροτσίπ σιλικόνης, το οποίο διαθέτει τη δυνατότητα απεικόνισης του περιβάλλοντος, αρχικά σε χαμηλή ανάλυση.

37

Ελπίδες σε όσους έχουν υποστεί απώλεια όρασης εξαιτίας νοσήματος του αμφιβληστροειδoύς δίνει ένα μικροτσίπ σιλικόνης, το οποίο διαθέτει τη δυνατότητα απεικόνισης του περιβάλλοντος, αρχικά σε χαμηλή ανάλυση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας Σταύρος Δημητράκος και ο επίκουρος καθηγητής Οφθλαμολογίας Περικλής Μπραζιτίκος με αφορμή το 3ο Ιπποκράτειο Συμπόσιο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα λεπτή συσκευή πάχους 2mm, που περιλαμβάνει 3.500 μικροσκοπικά ηλιακά κύτταρα που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς και μιμούνται με αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία των φυσιολογικών κυττάρων του αμφιβληστροειδή.

Προκειμένου να εμφυτευτεί ένα τέτοιο τσιπ δημιουργούνται τρεις οπές διαμέτρου περίπου μίας καρφίτσας. Μέσω αυτών τοποθετείται το τσιπ κάτω ή επάνω από τον αμφιβληστροειδή. Για να λειτουργήσει το τσιπ χρειάζεται ενέργεια την οποία και παίρνει μέσω του φωτός που προσπίπτει στον οφθαλμό. Το γεγονός αυτό καθιστά το τσιπ αυτόνομο ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων πηγών ενέργειας όπως πχ μπαταρία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς θα μπορούν να βλέπουν μια εικόνα με ανάλυση 10Χ10 pixel. Ο στόχος είναι να εξελίξουν το τσιπ, αγγίζοντας ανάλυση 250Χ250 pixel, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να διαβάζουν εφημερίδα.

Σήμερα μια τέτοια συσκευή είναι ήδη έτοιμη να εμφυτευτεί σε πειραματόζωα, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες εφαρμογές σε ανθρώπους. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαφορετικά είδη μικροτσίπ από σιλικόνη με τις εξής ιδιότητες:

  • Ιδανικό μέγεθος για την εμφύτευση τους στο μάτι
  • Συνεχή παροχή ενέργειας
  • Ιστοσυμβατότητα με τους γύρω ιστούς.

Οι πρώτες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδειξαν ότι η συσκευή είναι καλά ανεκτή από τον ανθρώπινο οφθαλμό. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα μακροχρόνιων μελετών φαίνεται ότι οι ασθενείς θα μπορούν να αντιλαμβάνονται αδρά κάποιες ασπρόμαυρες εικόνες αλλά όχι λεπτομέρειες ή χρώματα.

Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου στην Ελλάδα πιθανόν να αρχίσει σε 2-3 χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι τυφλοί και το μεγαλύτερο ποσοστό των παθήσεων που οδηγούν στην τύφλωση σε αναπτυγμένες χώρες οφείλεται σε παθήσεις του οπισθίου τμήματος του αμφιβληστροειδούς.

Επιπλέον, οι εν λόγω παθήσεις αποτελούν την πιο κοινή αιτία παιδικής τύφλωσης παγκοσμίως, ενώ περισσότερα από 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτές.

Η μέθοδος είχε δοκιμαστεί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια σε τρεις ασθενείς στις ΗΠΑ και ειδικότερα στο Ιατρικό Κέντρο του Σικάγο, στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και στο νοσοκομείο Central DuPage στο Γούινφιλντ της ίδιας πολιτείας. Τα τσιπ αυτά είχαν κατασκευαστεί από τον Βίνσεντ Τσόου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον οφθαλμίατρο αδελφό του, δρ. Αλαν Τσόου, για την προώθηση του εγχειρήματος.

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μικροτσίπ τεχνητής όρασης έγινε το 1988 όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας τυφλός άνθρωπος μπορούσε να «δει» το φως ύστερα από ερεθισμό των κυττάρων του αμφιβληστροειδή με ηλεκτρικό ρεύμα. Με αυτό το τεστ αποδείχτηκε ότι τα νευρικά κύτταρα πίσω από τον οφθαλμό λειτουργούν ακόμη αν και ο οφθαλμός δεν κατείχε την ικανότητα όρασης.

Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο είδος τσιπ το οποίο δεν έχει αυτονομία όσον αφορά την πηγή ενέργειας. Ο ασθενής φορά ένα ζεύγος γυαλιών το οποίο έχει μια πηγή που κατευθύνει μια ακτίνα λέιζερ στα κύτταρα του μικροτσίπ. Το λέιζερ αυτό που είναι προσαρμοσμένο στα γυαλιά τροφοδοτείται από μια συσκευή μπαταρίας.

health.in.gr,ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024