Ο πρώτος των πρώτων

Πρώτο αριθμό με επτά εκατομμύρια ψηφία ανακάλυψε ερασιτέχνης μαθηματικός

Πρώτο αριθμό με επτά εκατομμύρια ψηφία ανακάλυψε ερασιτέχνης μαθηματικός
Η ανακάλυψη έγινε σε PC, επιβεβαιώθηκε όμως σε υπερυπολογιστή (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  Associated Press )
in.gr audio player
Σιάτλ
Έναν ακέραιο αριθμό με επτά εκατομμύρια ψηφία που δεν διαιρείται με κανέναν άλλο αριθμό εκτός από τον εαυτό του και το ένα ανακάλυψε με τη βοήθεια του προσωπικού του υπολογιστή ένας Αμερικανός λάτρης των μαθηματικών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο γνωστό πρώτο αριθμό.

Όπως αναφέρει το NewScientist.com, ο Τζον Φίντλεϊ, κάτοικος του Σιάτλ, είχε διαθέσει το PC του, με επεξεργαστή 2,4GΗz, στη διάθεση του προγράμματος Μεγάλη Διαδικτυακή Αναζήτηση Πρώτων Μερσέν (GIMPS). To λογισμικό του GIMPS καταμερίζει το υπολογιστικό φορτίο για τον εντοπισμό νέων πρώτων αριθμών σε περίπου 200.000 προσωπικούς υπολογιστές.

Οι πρώτοι αριθμοί -θετικοί ακέραιοι που δίνουν ακέραιο πηλίκο μόνο όταν διαιρούνται διά του εαυτού τους ή του διά του ένα- χρησιμοποιούνται στα κρυπτογραφιά συστήματα που διασφαλίζουν τις τραπεζικές συναλλαγές στο Διαδίκτυο.

Οι πρώτοι Μερσέν, που παίρνουν το όνομά τους από τον Γάλλο μοναχό που τους ανακάλυψε τον 17ο αιώνα, είναι σπάνιοι αριθμοί με τη γενική μορφή 2p-1, όπου το p είναι ένας άλλος πρώτος αριθμός.

Ο πρώτος που ανακάλυψε ο Τζον Φίντλεϊ είναι ο 41ος πρώτος Μερσέν που ανακαλύπτεται και μπορεί να αναγραφεί ως 224.036.583-1.

Πριν από έξι μήνες, ο Αμερικανός φοιτητής Μάικλ Σάιφερ είχε ανακαλύψει με τη βοήθεια του GIMPS τον τότε μεγαλύτερο πρώτο αριθμό, μήκους 6.320.430 ψηφίων.

Το λογισμικό του GIMPS διανέμει στους συμμετέχοντες υποψήφιους πρώτους αριθμούς προς ανάλυση. Ο υπολογιστής του Φίντλεϊ χρειάστηκε 14 ημέρες για να αναλύσει τον αριθμό και να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για πρώτο Μερσέν.

Η ανακάλυψη διασταυρώθηκε από δύο άλλα μέλη του προγράμματος, τα οποία χρειάστηκαν πέντε ημέρες επεξεργασίας σε έναν υπερυπολογιστή με 16 επεξεργαστές στη Γαλλία και έντεκα ημέρες επεξεργασίας σε έναν διακομιστή στον Καναδά.

Newsroom ΔΟΛ

14o
14%
meteorologos.gr

Θεσσαλονίκη