Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ευρωπαϊκή αποστολή του Beagle στον Αρη ήταν καταδικασμένη εξ΄αρχής

Η ευρωπαϊκή αποστολή του Beagle στον Αρη ήταν καταδικασμένη εξ΄αρχής

Η ευρωπαϊκή διερευνητική συσκευή Beagle 2 που χάθηκε στον Αρη ανήμερα τα Χριστούγεννα ήταν καταδικασμένη να χαθεί εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης και ελέγχων, καταλήγει έκθεση για λογαριασμό της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) και της Βρετανίας.

36

Η ευρωπαϊκή διερευνητική συσκευή Beagle 2 που χάθηκε στον Αρη ανήμερα τα περσινά Χριστούγεννα ήταν καταδικασμένη να χαθεί εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης και ελέγχων, καταλήγει έκθεση για λογαριασμό της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) και του Εθνικού Διαστημικού Κέντρου της Βρετανίας.

Ο διερευνητής, που επρόκειτο να αναζητήσει βιοδηλωτικά ίχνη, είτε συνετρίβη στην αρειανή επιφάνεια, είτε απέτυχε να ξεδιπλωθεί, είτε προσεδαφίστηκε σε κρατήρα, καθιστώντας την επικοινωνία με τη Γη αδύνατη.

Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι συνέβη στη συσκευή μετά την αποσύνδεση από το μητρικό της σκάφος Mars Express, η επιτροπή διερεύνησης της εξαφάνισης βασίζεται εν πολλοίς σε εικασίες.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πάντως ότι το αρχικό κονδύλι των 50 εκατ. λιρών (74,23 εκατ. ευρώ) για την αποστολή ίσως ήταν ανεπαρκές. Αν και το Beagle θεωρείται σημαντικό τεχνικό επίτευγμα, κανένα σκάφος που έχει προσεδαφιστεί με επιτυχία στον Αρη δεν έχει κοστίσει λιγότερο.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι τα χρονοδιαγράμματα της αποστολής ήταν πολύ πιεστικά με αποτέλεσμα οι έλεγχοι που είχαν γίνει στα επιμέρους τμήματα του διερευνητή να μην επεκταθούν στην ολοκληρωμένη συσκευή.

«Υποβάλαμε σε μεμονωμένες δοκιμές τα πάντα αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερους ελέγχους του συστήματος ως σύνολο» σχολιάζει στο BBC ο Μάικ Χίλεϊ της αεροδιαστημικής εταιρείας Astrium, που κατασκεύασε το Beagle.

Αν και δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις τεχνικών ανωμαλιών στη διάρκεια της αποστολής, ύποπτοι θεωρούνται οι αερόσακοι που θα προστάτευαν τον διερευνητή κατά την προσεδάφιση, το αλεξίπτωτο, το σύστημα εκτίναξης της θερμικής ασπίδας κατά την πτώση στην αρειανή ατμόσφαιρα, και το ραντάρ που προσδιόριζε την απόσταση από το έδαφος.

Η έκθεση δεν κατονομάζει υπεύθυνους, θεωρείται όμως επικριτική για τον Βρετανό καθηγητή Κόλιν Πίλιντζερ, επικεφαλής της αποστολής.

Η έκθεση παραδόθηκε στον Βρετανό υπουργό Επιστημών λόρδο Σέινσμπουρι και τον γενικό διευθυντή της ESA Ζαν Ζακ Ντορντέν. Από το κείμενο δημοσιοποιήθηκαν μόνο 19 συστάσεις τεχνικής φύσης.

Το μητρικό σκάφος από το οποίο αποδεσμεύτηκε το Beagle, ο δορυφόρος Mars Express, τέθηκε με επιτυχία σε πολική τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη και ήδη μεταδίδει σημαντικά δεδομένα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024