Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινεζικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά έως το 2020

Κινεζικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά έως το 2020

Η Κίνα σκοπεύει να έχει το δικό της επανδρωμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά εντός 15 ετών, επιβεβαίωσε ο «πατέρας» του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της χώρας. Θα έχουν προηγηθεί ρομποτικές αποστολές στη Σελήνη το 2006 και το 2010.

36

Η Κίνα σκοπεύει να έχει το δικό της επανδρωμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά εντός 15 ετών, επιβεβαίωσε ο «πατέρας» του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της χώρας.

Ο Ουάνγκ Γιοντζί αποκάλυψε επίσης ότι το κινεζικό πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών αποστολών έχει κοστίσει 2,18 δισ. δολάρια τα τελευταία 11 χρόνια -ποσό μηδαμινό σε σχέση με τον προϋπολογισμό της NASA.

Προτεραιότητα είναι τώρα η κατασκευή μόνιμου διαστημικού σταθμού έως το 2020, είπε ο Γιοντζί σε περίπου 100 μαθητές λυκείων από όλη τη χώρα, όπως ανέφερε η εφημερίδα Τα Νέα του Πεκίνου και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αν και η πρόθεση της Κίνας να αναπτύξει δικό της τροχιακό εργαστήριο ήταν γνωστή, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωσή του παρέμενε ασαφής.

Το μόνο τροχιακό συγκρότημα που λειτουργεί σήμερα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, για την συναρμολόγηση του οποίου συνεργάζονται η NASA, η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Πέρσι τον Οκτώβριο η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που πραγματοποίησε επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα, έπειτα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ο Γιανγκ Λιούι ολοκλήρωσε 14 περιφορές γύρω από τη Γη με την κάψουλα Shenzou V.

Το Shenzhou VI θα εκτοξευτεί και το 2005, αυτή τη φορά με διμελές πλήρωμα, ανακοίνωσε νωρίτερα το Μάιο το Πεκίνο.

Η Κίνα έχει επίσης παρουσιάσει τα σχέδιά της για την εκτόξευση δορυφόρου της Σελήνης το 2006 και την προσελήνωση μη επανδρωμένου σκάφους το 2010. Ένα ακόμα μη επανδρωμένο σκάφος θα φέρει πίσω στη Γη δείγματα σεληνιακού εδάφους γύρω στο 2020.

Το μυστικό διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας ξεκίνησε το 1992, σε στενή συνεργασία με τον στρατό. Σήμερα απασχολεί δεκάδες χιλιάδες άτομα σε περισσότερες από 3.000 εγκαταστάσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024