Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολοκληρώθηκε η βασική αποστολή του ρομπότ Spirit στον Αρη

Ολοκληρώθηκε η βασική αποστολή του ρομπότ Spirit στον Αρη

Το εξερευνητικό ρομπότ Spirit της NASA έχει ολοκλήρωσει τις εργασίες που απαιτούνται για να κριθεί επιτυχής η αποστολή του στον Αρη και μαζί με το δίδυμό του Opportunity θα συνεχίσει να περιηγείται στο εξωγήινο τοπίο τουλάχιστον έως το φθινόπωρο.

36

Το εξερευνητικό ρομπότ Spirit που περιηγείται στον Αρη από τις 2 Ιανουαρίου έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που απαιτούνται για να κριθεί η αποστολή επιτυχής και θα συνεχίσει τη μελέτη του εξωγήινου τοπίου τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η NASA.

Το πανομοιότυπο ρομπότ Opportunity, που διαπίστωσε το Μάρτιο ότι η Ισημερινή Πεδιάδα στην άλλη πλευρά του πλανήτη καλυπτόταν κάποτε από μια ρηχή θάλασσα, θα ολοκληρώσει και αυτό τη βασική του αποστολή σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Οι απαιτήσεις που είχε η NASA από το κάθε ρομπότ ήταν να λειτουργήσει αδιάλειπτα για 30 ημέρες, να καλύψει απόσταση 600 μέτρων, να μεταδώσει στερεοσκοπικές και έγχρωμες φωτογραφίες του περιβάλλοντος χώρου και να επισκεφθεί τουλάχιστον οκτώ τοποθεσίες-στόχους.

To Spirit κάλυψε τους στόχους το Σάββατο, παρόλο που μια δυσλειτουργία του λογισμικού του το είχε αφήσει «ανάπηρο» τον Ιανουάριο για περίπου δύο εβδομάδες.

Το ρομπότ βρίσκεται στον Κρατήρα Γκούσεβ, μια αβαθή λεκάνη διαμέτρου 140 χιλιομέτρων, για την οποία οι πλανητολόγοι υπέθεταν ότι κάποτε φιλοξενούσε μια λίμνη. Οι φασματοσκοπικές και μικροσοπικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι οι βράχοι της περιοχής όντως διαβρεχόταν κάποτε από μικρές ποσότητες υγρού νερού.

Σκουριά και βότσαλα

Πιο εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα του Opportunity, που προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τρεις εβδομάδες μετά το δίδυμό του.

Το ρομπότ επιβεβαίωσε ότι η Ισημερινή Κοιλάδα (Meridiani Planum), η μεγαλύτερη πεδιάδα του Αρη, είναι πλούσια σε αιματίτη, ένα οξείδιο του σιδήρου που σχηματίζεται συνήθως παρουσία υγρού νερού.

Εντόπισε επίσης ιζηματογενή πετρώματα, που αποτέθηκαν στρώμα-στρώμα μέσα σε υγρό νερό, καθώς και σφαιρικές, λειασμένες πέτρες, όμοιες με τα βότσαλα που απαντώνται στις παραλίες της Γης.

Από τις ενδείξεις αυτές οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Opportunity βρίσκεται στην ακτογραμμή μιας ρηχής θάλασσας, άγνωστης έκτασης, η οποία αποτελείτο από αλμυρό νερό.

Αυτό σημαίνει ότι ο Αρης υπήρξε ικανός να φιλοξενήσει ζωή, αν και τα δύο ρομπότ δεν πρόκειται να αναζητήσουν βιοδηλωτικά ίχνη. Αυτός είναι ο στόχος επόμενης αποστολής που θα πραγματοποιηθεί το 2009.

Από την επόμενη Τρίτη 13 Απριλίου η NASA θα αρχίσει την αναβάθμιση του λογισμικού των ρομπότ, έτσι ώστε το Spirit να μπορεί να διανύει αυτόνομα μεγαλύτερες αποστάσεις και το Opportunity να εξοικονομεί ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας.

Αν τα δίδυμα ρομπότ βρίσκονται σε καλή κατάσταση και μετά τον Σεπτέμβριο, το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA θα ζητήσει νέα κονδύλια για να παρατείνει κι άλλο την αποστολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024