Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέθοδος ανίχνευσης του ψεύδους στον εγκέφαλο δοκιμάζεται σε δικαστήριο των ΗΠΑ

Μέθοδος ανίχνευσης του ψεύδους στον εγκέφαλο δοκιμάζεται σε δικαστήριο των ΗΠΑ

Η «εγκεφαλοσκόπηση», ή «εγκεφαλική αποτύπωση», μια αμφιλεγόμενη μέθοδος που εντοπίζει τον ένοχο ενός εγκλήματος εξετάζοντας απ ευθείας την εγκεφαλική του λειτουργία, θα χρησιμοποιηθεί κατά την εκδίκαση έφεσης που έχει υποβάλλει θανατοποινίτης στις ΗΠΑ.

36

Μια αμφιλεγόμενη μέθοδος που εντοπίζει τον ένοχο ενός εγκλήματος εξετάζοντας απ ευθείας την εγκεφαλική του λειτουργία θα χρησιμοποιηθεί κατά την εκδίκαση έφεσης που έχει υποβάλλει θανατοποινίτης στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το BBC, η τεχνική της «εγκεφαλοσκόπησης», ή «εγκεφαλικής αποτύπωσης» (brain fingerprinting), έχει δοκιμαστεί από το FBI ως μέθοδος ανίχνευσης του ψεύδους και γίνεται δεκτή από τα αμερικανικά δικαστήρια. Θα χρησιμοποιηθεί τώρα από τους δικηγόρους του Τζίμι Ρέι Σλότερ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ο πελάτης τους δεν δολοφόνησε τη φίλη του και την κόρη της.

Για να υποβληθεί στο τεστ εγκεφαλοσκόπησης, το υποκείμενο φορά ένα «καπέλο» με ηλεκτρόδια που καταγράφουν τα εγκεφαλικά κύματα. Στη συνέχεια, το υποκείμενο καλείται να κοιτάξει εικόνες που σχετίζονται με την υπόθεση (για παράδειγμα, το όπλο του εγκλήματος). Αν έχει δει τις εικόνες αυτές και στο παρελθόν, ο εγκέφαλός του παράγει αυτόματα ένα εγκεφαλικό σήμα που ονομάζεται p300.

Αντίθετα με ό,τι ισχύει για τον πολυγράφο, τον ανιχνευτή ψεύδους που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις ΗΠΑ, στην εγκεφαλοσκόπηση το υποκείμενο δεν χρειάζεται να απαντήσει σε ερωτήσεις.

«Είναι απόλυτα επιστημονικό, η εγκεφαλική αποτύπωση δεν έχει καμία σχέση με τα συναισθήματα, με το αν ένας άνθρωπος ιδρώνει ή όχι. Απλά ανιχνεύει επιστημονικά αν η πληροφορία είναι αποθηκευμένη στον εγκέφαλο» εξηγεί ο Δρ Λάρι Φάργουελ, εφευρέτης της συσκευής και ιδρυτής της εταιρείας Brain Fingerprinting Laboratories.

«Σε έρευνες με το FBI, παρουσιάσαμε λέξεις και φράσεις που μόνο ένας πράκτορας του FBI θα γνώριζε και μπορέσαμε να διακρίνουμε από την απόκριση του εγκεφάλου ποιος ήταν πράκτορας και ποιος όχι. Μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό με ακρίβεια 100%» υποστηρίζει.

Ο Φάργουελ επισκέφθηκε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Οκλαχόμα και υπέβαλε στο τεστ τον Τζίμι Ρέι Σλότερ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία και τον ακρωτηριασμό της φίλης του Μέλοντι Ουέρτζ και τη δολοφονία της κόρης της, ηλικίας 11 μηνών.

Ο Φάργουελ παρουσίασε στον θανατοποινίτη διάφορα πειστήρια και πείστηκε για την αθωότητά του: «Ο Τζίμι Ρέι Σλότερ δεν γνώριζε σε ποιο σημείο του σπιτιού διαπράχθηκε ο φόνος· δεν γνώριζε πού βρισκόταν το πτώμα της μητέρας, ούτε τι φορούσε την ώρα του θανάτου» αναφέρει.

«Αυτό που μπορώ να πω, από επιστημονική σκοπιά, είναι ότι ο εγκέφαλος του Τζίμι Ρέι Σλότερ δεν έχει καταγράψει ορισμένες από τις πλέον βασικές λεπτομέρειες του φόνου για τον οποίο καταδικάστηκε» δηλώνει ο επιστήμονας, απαντώντας έτσι στις αυστηρές επικρίσεις που δέχεται για την αξιοπιστία της μεθόδου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024