Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανθρώπινα έμβρυα-κλώνοι δημιουργούνται στη Νότιο Κορέα

Ανθρώπινα έμβρυα-κλώνοι δημιουργούνται στη Νότιο Κορέα

Νοτιοκορεάτες ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν 30 κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα και να απομονώσουν από αυτά τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν πραγματική επανάσταση στην Ιατρική.

36

Νοτιοκορεάτες ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν 30 κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα και να απομονώσουν από αυτά τα λεγόμενα βλαστοκύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν πραγματική επανάσταση στην Ιατρική.

Ο Δρ Γου Σουκ Χουάνγκ και οι συνεργάτες του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ απομόνωσαν το γενετικό υλικό από σωματικά κύτταρα 30 γυναικών και το εισήγαγαν μέσα σε απύρηνα ωάρια που είχαν ληφθεί από τις ίδιες.

Τα έμβρυα, κλώνοι των γυναικών, αφέθηκαν να αναπτυχθούν και να παράγουν τα πολυπόθητα βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα βλαστικά κύτταρα που απομονώθηκαν αναπτύχθηκαν σε μυικό, οστίτη και άλλους ιστούς, τόσο στον δοκιμαστικό σωλήνα όσο και όταν μεταμοσχεύθηκαν σε πειραματόζωα.

Η έρευνα ανοίγει το δρόμο για τη λεγόμενη θεραπευτική κλωνοποίηση, την κλωνοποίηση ασθενών με στόχο την απομόνωση βλαστικών κυττάρων και την καλλιέργεια ιστών προς μεταμόσχευση. Οι ιστοί αυτοί είναι απόλυτα συμβατοί με τον οργανισμό του ασθενή, αφού διαθέτουν το ίδιο DNA.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Science και θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης.

Η ομάδα του Δρ Χουάνγκ δεν είναι η πρώτη που δημιουργεί ανθρώπινα έμβρυα-κλώνους. Η πρωτιά ανήκει στην αμερικανική Advanced Cell Technology, η οποία όμως δεν κατάφερε να απομονώσει βλαστικά κύτταρα από τα ελάχιστα έμβρυα που δημιούργησε.

Η επιτυχία της νοτιοκορεάτικης ομάδας φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποίησαν φρέσκα ωάρια και πιο εκλεπτυσμένες μεθόδους για το χειρισμό του γενετικού υλικού τους.

Οι ερευνητές αρχικά αφαίρεσαν τον πυρήνα με το DNA από 242 ωάρια που προήλθαν από 16 εθελόντριες. Μέσα σε κάθε απύρηνο ωάριο εισήχθη ο πυρήνας από σωματικό κύτταρο της κάθε γυναίκας.

Τα «γονιμοποιημένα» αυτά ωάρια άρχισαν να διαιρούνται υπό την επίδραση χημικών ουσιών και αφέθηκαν να αναπτυχθούν μέχρι το στάδιο της «βλαστοκύστης». Στο στάδιο αυτό, τα έμβρυα αποτελούνται από λίγες εκατοντάδες κύτταρα και περιέχουν «ολοδύναμα» βλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι και τα πλέον ευέλικτα.

Πάντως το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ήταν πολύ χαμηλό. Μόνο 30 από τα έμβρυα αναπτύχθηκαν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης, και από αυτά μόνο ένα έδωσε τελικά βλαστικά κύτταρα.

Επειδή τα πειράματα με ανθρώπινα έμβρυα είναι ηθικά αμφιλεγόμενα, οι ερευνητές χρειάστηκε να πάρουν άδεια από επιτροπή βιοηθικής και να πάρουν την έγγραφη συγκατάθεση των εθελοντριών.

Οι περισσότεροι επιστήμονες τάσσονται κατά της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης, που έχει ως στόχο τη γέννηση κλώνων, αλλά αποδέχονται τη θεραπευτική κλωνοποίηση. Ωστόσο πολλοί θεωρούν ανήθικη και τη χρήση κλωνοποιημένων βλαστικών κυττάρων, καθώς προϋποθέτει την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων.

Στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχει ταχθεί κατά της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης αλλά υπέρ της θεραπευτικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024