Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα περιστέρια «προσανατολίζονται με βάση τους αυτοκινητόδρομους»

Τα περιστέρια «προσανατολίζονται με βάση τους αυτοκινητόδρομους»

Οι διαδρομές που ακολουθούν τα περιστέρια όταν πετούν καθορίζονται με βάση αυτοκινητόδρομους, διασταυρώσεις και άλλες ανθρώπινες κατασκευές, υποστηρίζουν Βρετανοί ζωολόγοι. Φαίνεται ότι οι «βιολογικές πυξίδες» είναι συχνά λιγότερο σημαντικές.

36

Οι διαδρομές που ακολουθούν τα περιστέρια όταν πετούν καθορίζονται με βάση αυτοκινητόδρομους, διασταυρώσεις και άλλες ανθρώπινες κατασκευές, υποστηρίζουν Βρετανοί ζωολόγοι.

Όπως αναφέρει την Πέμπτη το BBC, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έμειναν και οι ίδιοι «έκπληκτοι» από τα αποτελέσματα της 10ετούς έρευνας. Φαίνεται ότι οι «βιολογικές» πυξίδες των περιστεριών, που ανιχνεύουν το γήινο μαγνητικό πεδίο και ακολουθούντις τις κινήσεις του ήλιου, είναι λιγότερο σημαντικές για τις πτήσεις πάνω από γνωστές περιοχές.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν σε περιστέρια μικρές συσκευές παρακολούθησης και με τη βοήθεια του GPS (σύστημα προσδιορισμού στίγματος με τη βοήθεια δορυφόρων) κατέγραψαν τις διαδρομές τους με ακρίβεια 3,5 μέτρων. Συνεργάστηκαν επίσης με σκηνοθέτες του BBC για να τοποθετήσουν σε ένα από τα πουλιά μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα.

«Ακολουθήσαμε μερικά [περιστέρια] καθώς πετούσαν κατά μήκος της παρακαμπτηρίου της Οξφόρδης και έστριβαν σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις. Έμοιαζε ανθρώπινο» σχολιάζει ο Δρ Τιμ Γκίλφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιστέρια χρησιμοποιούν οικείες ανθρώπινες κατασκευές για να καθορίσουν τη συντομότερη διαδρομή μέχρι τον προορισμό τους, ενώ όταν πετούν πάνω από άγνωστα εδάφη βασίζονται αναγκαστικά στη βιολογική τους πυξίδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024