Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απέτυχε η προσπάθεια του Παναγιώτη Ζαβού να κλωνοποιήσει ανθρώπους

Απέτυχε η προσπάθεια του Παναγιώτη Ζαβού να κλωνοποιήσει ανθρώπους

Η γυναίκα στην οποία είχε εμφυτευθεί πρόσφατα ένα κλωνοποιημένο έμβρυο τελικά δεν έμεινε έγκυος, παραδέχτηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός κυπριακής καταγωγής Δρ Παναγιώτης Ζαβός, αμφιλεγόμενος ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής.

36

Η γυναίκα στην οποία είχε εμφυτευθεί πρόσφατα ένα κλωνοποιημένο έμβρυο τελικά δεν έμεινε έγκυος, παραδέχτηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός κυπριακής καταγωγής Δρ Παναγιώτης Ζαβός, αμφιλεγόμενος ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής.

Ο Ζαβός συνεχίζει να δέχεται από την επιστημονική κοινότητα δριμεία κριτική για τις προθέσεις του, ωστόσο δηλώνει ότι θα επαναλάβει τις προσπάθειες έως ότου πετύχει τη δημιουργία του πρώτου ανθρώπινου κλώνου.

«Επιτυχείς ή όχι, θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουμε» είπε στο δύσπιστο ακροατήριο της συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο. Για ακόμα μια φορά, αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποια χώρα βρίσκεται το εργαστήριό του, ποιος τον χρηματοδοτεί, ή ποια είναι η γυναίκα που επιθυμεί να γεννήσει τον κλώνο.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Ιταλία, η κλωνοποίηση ανθρώπων με σκοπό την αναπαραγωγή έχει ήδη απαγορευτεί. Ωστόσο σε άλλα κράτη η νομοθεσία δεν καλύπτει τις τεχνολογίες κλωνοποίησης.

Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Ζαβός ανακοίνωσε στο Λονδίνο ότι είχε εμφυτεύσει ένα κλωνοποιημένο έμβρυο στη μήτρα στείρας γυναίκας 35 ετών. Το έμβρυο ήταν κλώνος του άντρα της, καθώς το γενετικό υλικό προήλθε από δικό του κύτταρο δέρματος.

Για να κλωνοποιήσουν ένα θηλαστικό, οι ερευνητές συνήθως απομονώνουν από κύτταρά του τούς πυρήνες με το γενετικό υλικό, και τους εισάγουν σε ισάριθμα απύρηνα ωάρια. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των γονιμοποιημένων ωαρίων εξελίσσονται σε υγιή έμβρυα.

Οι προσπάθειες του Ζαβού έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο επειδή η αναπαραγωγική κλωνοποίηση είναι ηθικά αμφιλεγόμενη, αλλά και επειδή τα θηλαστικά που προκύπτουν από κλωνοποίηση συχνά παρουσιάζουν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες εκδηλώνονται είτε σύντομα μετά τη γέννηση είτε αργότερα στην ενήλικη ζωή.

Ο Ζαβός δήλωσε την Τετάρτη ότι «στο προσεχές μέλλον»,θα δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό τα συμπεράσματα από τους πειραματισμούς του.

Δεν έγινε όμως πιστευτός: «Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ, καθώς απουσιάζουν τα στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς» σχολίασε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκάρτνερ, επικεφαλής της ομάδας που εξετάζει το θέμα της κλωνοποίησης στη βρετανική Βασιλική Εταιρεία.

«Αν ο Δρ Ζαβός επιθυμεί να παίρνουμε στα σοβαρά τους ισχυρισμούς του, θα πρέπει να παρουσιάσει στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα λεπτομέρειες για το τι κάνει, με ποιον συνεργάζεται, πού πραγματοποιούνται οι εργασίες και ποιος τις χρηματοδοτεί. Μέχρι τότε, παραμένουμε δύσπιστοι» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024